Из делниците на един луд (5-9 февруари)

Тони Филипов, д-р Последна промяна на 12 февруари 2018 в 12:22 26937 1

Понеделник, 5 февруари

Борисов отчете най-ниското ниво на цигарената контрабанда в новата ни история. Проучване на големите тютюневи компании, работещи у нас, показало, че продаваните на черно цигари са вече само 6% от целия пазар. С което на Борисов му се откри чудесна възможност да изпадне в контролиран гняв спрямо западните ни партньори, които все питали за корупцията. “Как може, прави се на ряпа тиквата, контрабандата на цигари в България да е 6% и в същото време който откъдето се появи, да ни пита борим ли се с корупцията? Ще повдигна темата на предстоящия Европейски съвет… Един по един ще ги питам колегите. 23.7% е контрабандата във Франция и Гърция, в Полша, Естония, Литва, Латвия - огромни проценти.“

Като нищо ще я повдигне, не му пречи ни акъл, ни образование… Затова е добре да му се обяснят някои работи. Като например, че контрабанда и корупция са различни неща. И също, че да се ограничи контрабандата на цигари не означава, че се е ограничила контрабандата изобщо. Щото има контрабанда на горива, на алкохол, на китайско карго, на… Изобщо всяка стока може да се контрабандира и обикновено се контрабандира, където има село без кучета…

Намаляването на цигарената контрабанда може да има и други обяснения. Като например, че почти не остана българско цигарено производство. За няколко години успелият млад бизнесмен съсипа вековна българска индустрия. Всъщност, той вече не е толкова млад и е време да си намери друго оправдание.

Освен това междувременно се извърши промяна в собствеността на „Булгартабак“, която промяна даде възможност на премиера да се бори с контрабандата като добър стопанин, ако ме разбирате.

Масалите на Борисов обаче са за вътрешна употреба. Хората по света са наясно. Изследване на МВФ, оповестено тия дни, нарежда страната ни трайно сред лидерите по дял на сенчестата икономика в Европа. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас в Европа е единствено мамалигата с 30.1%.

OFFNews: „Във фейсбук групата "В защита на професионалистите от БДЖ и НКЖИ" бяха публикувани снимки, които показват унизителните условия на труд, при които работят локомотивните машинисти у нас.“ Това на снимката е столът, на който трябва да седне машинистът на локомотив 44160.

Нема такава мизерия, а?! Ама то столовете както и да е. Дето се вика, човек ще обърне една щайга и пак ще седне някак си. Но има един друг проблем. Навремето шефът на КНСБ Желязко Христов, Бог да го прости, инициира проверка в локомотивното депо в Пловдив, за да установи къде... пикаят машинистите. Пикаели през прозореца или през вратата на кабината! Представяте ли си? Препуска влакът през полето, машинистът пуска свирката и радостно маха на кооператорките по къра! Разбира се, можел да го направи и по-дискретно, защото седалката била приспособена да се върти на 180 градуса, та да се облекчават без да напускат поста си...

Маниашко, не ли?!

Да де, ама то има и жени машинисти! Например Деница Сидерова е учила за машинист. Интересно тя как ще се обслужи през прозореца. Освен може би с онова хитроумно приспособление, с което обречените да пишкат клекнали, могат да го правят и прави…

Ей, пенсиите, сега се сещам. Туй приспособление струва $4.99 (7.95 лв. по днешния курс). Обаче икономисва мъчителното клякане и особено ставане. Забравяте и ревматизъм, и ишиас, и всички мускулни и ставни болежки. И знаете ли колко лесно се пълнят уринаторните бурканчета, които вие всяка седмица носите за изследвания? Дами, повярвайте ми, за да не влизам в интимни подробности, с това приспособление направо ще се родите отново и тоя път от правилния пол!

А за БДЖ-то какво да ви кажа… Да живее БДЖ и лично Владимиров да живей! По време на неговото управление пътниците и товарите намалели в пъти, много пъти. Господ здраве да му дава и още един мандат, та да довърши започнатото дело! 

Вторник, 6 февруари

OFFNews: „Холандия ще ни подкрепи за Шенген, ама друг път.“

„Ние, казал холандският премиер Рюте, който е на посещение у нас, напълно подкрепяме България да се присъдени към Шенген. Оценяваме положените усилия, но работата все още не е свършена…“

И с еврозоната същото: „България е изпълнила всички критерии… Както каза г-н Юнкер, има още малко да се направи.“

Много малко. Само двата края и средата. Другото сме го направили.

Казионният „Стандарт“ обаче е гледал друг филм: „Холандия ни пуска в Шенген. Марк Рюте подкрепи и влизането ни в еврозоната.“

Като стар вестникар ще ви призная, че понякога е допустимо да се понасили заглавието, за да хване окото на читателя и той да си купи вестника. Но парцалите на медийния империалист Пеефски вече го подкараха хептен през просото. Полани колегите от „Капитал“ написаха: „Само си представете: ако шест вестника, две телевизии, два сайта и Николай Бареков едновременно започнат да твърдят, че земята е плоска, ще се объркате, нали?”

Днес и вестниците са повече, и телевизиите са повече… Само Бареков го няма, но пък има Кошлуков, който е далеч по суфистициран.

Цецерон е на молитвената закуска на Тръмп. Но, за да не излезе, че е отишъл, хапнал е и се е върнал, домакините му организирали срещи на… някакво ниво.
Срещнал се със зам.-помощник държавния секретар. Не сме посветен в йерархията на Белия дом, но доколкото се ориентираме, държавният секретар си има помощници. Помощниците на свой ред имат помощници, които пък имат заместници. И Цветанов се е видял с един такъв заместник на помощник на помощника. След това го завели и в Националния демократически институт, но и там се видял с помощниците на помощниците… С една дума, отдали му дължимото.

Журналистите питат шефа на столичната полиция Ивайло Иванов защо младежите, които са наемали и ограбвали апартаменти, не са в ареста, а обикалят телевизиите и дават интервюта. И той вика: „Проблемът за разкриваемостта е, че голяма част от извършителите идват от провинцията, извършват ударите и вечерта си заминават.“

Обаче, вика, СДВР започна да си взаимодейства добре с колегите от другите областни дирекции. Не каза откога е започнало това взаимодействие, но останах с впечатление, че е поне от 2-3 месеца, ако не и от повече.

В София, вика комисар Иванов, ежедневно идват много хора. Някои търсят работа, други не са с чак толкова добри намерения - вършат удари и вечерта си заминават.

Ние например, ако бяхме полицай, като знаем, че те извършват ударите си през деня и вечерта си заминават, вместо да ги гоним из цяла София, щяхме да ги чакаме на Централна гара. И както са с дисагите с плячката, ела, че ми трябваш.
Понякога раждам такива идеи, че чак се чудя що не съм станал милиционер…

Доц. Гого Лозанов (ей, тоя ще се пенсионира доцент, бива мързел, бива, ама…) предлага да се направи българско допълнение на Истанбулската конвенция, в което да се запише, че псуването на майка е „крайна форма на словесно насилие над жената“.

Ей, братя! Това е по-страшно и от третия пол, бе! Тоя направо иска да ни отнеме националната идентичност, да ни обезличи, да ни стерилизира… Да викаме като анемичните албионци „Дявол да те вземе…“

Мисля, че когато става дума за такива структурообразуващи българския и изобщо балканския характер черти, не трябва да се питат интелектуалците. Чуйте каква глупост е изтряскал Гого в невежеството си: „Псуването е отношение типично хетеросексуално и между ясни полове - мъж и жена.“

Глупости на търкалето. А какво ще кажете за заплахата от разграждане на задния двор? Сещате ли се? Дето учителката питала Иванчо да каже три съгласни и той рекъл: ДТ и Б. Но понеже Иванчо не е за няколко съгласни, та добавил и ВГ и З! Ама откъде да ги знае един интелектуалец тия тънки разлики. Тия и на рейса не се качват. Там ватенките ще ги понаучат това-онова…

Псуването, поне така твърди Фройд, има цивилизационен смисъл: „Първият човек, който е хвърлил псувня вместо камък, е бил творецът на цивилизацията.“ Помислете и ще видите, че има основание.

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 0102
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!