Из делниците на един луд (1-5 август)

Тони Филипов, д-р 08 август 2016 в 09:23 16159 7

Понеделник, 1 август

Да ви предупредя още в началото. Толкова скучно лято, че направо не е за описване. На вас пък, дето трябва и да го живеете, направо не ви завиждам. Нищо смислено не се случва. Некакви хора се размотават из държавата, изглеждат като идиоти, говорят като идиоти, но това не бива да ви заблуждава. Наистина са идиоти. Това го откраднах за вас от Граучо Маркс. Не, че не бих могъл и аз да го измисля, но защо, като го има готово.

Хотелиери и ресторантьори по морето плачат за български туристи. Българите били по-платежоспособни и по-ларж, но бягали в Гърция, а тука идвали полски, чешки и немски прошляци, които морските хора презрително наричат „Една бира с пет сламки”.

Аз знам и защо нямат много българи. Но няма да им кажа. Ще ги оставя още малко да се чудят. Това е откритие, което трябва да бъде направено по трудния начин.

Пък председателят на хотелиерската асоциация Благой Рагин казал нещо, което на нас никога не би ни хрумнало. Че бетонирането на морето ни е било исторически предопределено: „Имаме триста километра брегова ивица. Какво да напрайм? Загубихме четири войни. Взеха ни Беломорието, взеха ни Черноморието, сега кво да направим, това остана, на това че се радваме.”

И Охридското езеро, да не забравяме Охридското езеро!

Прав е, като се замислиш. 300 км. на 7 млн. – падат ни се по 4.3 см. на човек. А 11 млн. гърци имат 13 хил. км. плажове. По метър и двайсет на калпак! Къде ще се мериш?!

Де да ни беше оная България при Иван Асен и Симеон Велики, с хиляди километри плажове, легнали на три морета… Даже и ние нямаше да успеем да ги засерем…

Ама, дето е речено, на куцото щъркелче Господ му прави гнездото. Най-големият британски туроператор "Томас Кук" прогнозирал, че България ще е туристически хит това лято, наред с Испания, Гърция и Куба. Ще далаверим от отлива на летовници в Турция и Египет.

Което ме подсеща, че трябва да се побърза с комуникационната стратегия за вампирите. Все пак нещо трябва да предложим на туристите. Не бива това добро намерение да се провали от липса на ентусиазъм.

Обръчът около Борисов се затяга. Мисля, че този път няма да се измъкне.

„Трансфигурацията”, ако ми позволите този термин от магическата литература, е неизбежна. През миналата седмица и Цветанов, и Бъчварова намекнаха, че той е добър вариант за президент. И самият Борисов усеща, че ще трябва, родината го зове. Пък е и въпрос на партийна чест. "Президентът, вика, е и върховен главнокомандващ. Що за партия си, ако признаеш, че лидерът ти не става за президент. А трябва да търсиш дали е гражданин, селянин, интелектуалец, военен. Или си толкова лош, че ще търсиш нещо друго, различно от теб?"

Борисов е изправен пред Ленинския въпрос: Днес е рано, утре е късно. Винаги изглежда рано да зарежеш питомното, реалната власт, финансовите ресурси. Но дали пък утре няма да е късно за президент. Народната любов и е от бързо ликвидните стоки. Народите се уморяват в любовта. Джеръми Паксман пише, че една от причините да бъде махната желязната Маргарет Тачър, е именно това, че е омръзнала на избирателите.

До преди две седмици, вика премиерът, имах две прекрасни кандидатури. Но се разколебал, предвид международното положение. "Те са прекрасни във всяко отношение, но при стресова ситуация, когато трябва да отидат да тропат по масата - дали на комшиите, или в Европа, те този характер го нямат."

А той го има! Може някой да е останал с впечатление, че се гъне пред големите началници, но то е погрешно. Точно напротив, тропа им по масата без да му мигне окото. В петък ще се обади на Путин и…

Един читател ми подари лаф за подобни случаи: „гъне се като глист на синапова клонка”. Но аз няма да го използвам, ще го оставя за времето, когато и вие сте в състояние да разберете правотата му. Част от вас още не са подготвени да възприемат истината, че премиерът ни е чувствителен на натиск като барометър. Предполагам, че някакво подобно явление е наблюдавал Блез Паскал, за да открие анероидния барометър. Той, за разлика от живачния, представлява една кутия с разреден въздух. В зависимост от налягането на атмосферния въздух кутията се деформира. Посредством система от лостове и стрелка налягането се предава върху министри… извинете, върху скала.

Да напомня само, че миналата седмица дори Румен Овчаров се смути от барометричното поведение на Борисов към Русия: "Смутен съм, рече, от изблика на русофилство в правителството и по отношение на "Белене", и за демилитаризацията на Черно море, и за "Южен поток" и "Бургас - Александруполис".

Не че е смутен, скомина му е…

Учени от Йейлския университет разгадали тайната на женския оргазъм. И знаете ли какво се оказало? Атавизъм, останал от ранната еволюция на човешката сексуалност. Тогава оргазмът е играел роля за стимулиране на овулацията. Но впоследствие овулацията се еманципирала и оргазмът загубил еволюционния си смисъл и се превърнал в самоцел. Поне за възпроизводството е напълно без значение.

Другата новина е доста тъжна. Не че горната беше радостна, де… Английските биохимици, изучаващи влиянието на половия живот върху здравето, установили, че бързият секс е вреден. Ставал полезен след 30-тата минута. По-точно между 30 и 40 мин. Тогава започвали да се отделят хормони, които неутрализират свободните радикали. Което означава какво? Че здравословен секс почти не се среща. Постижим е само в ония възрасти, когато здравето не е първи приоритет на индивида.

Вторник, 2 август

9-годишният Дамян Лазаров от Тутракан, син на катаджия, намерил и върнал портфейл с около 2000 лв. За тази достойна постъпка момчето получи благодарствен адрес и плакет от шефа на полицията в Силистра старком Кристиян Петров.

Много социологически изводи могат да се направят от този случай. Например, като вземем предвид факта, че бащата е катаджия, а 9-годишният му син е честен човек, можем да констатираме, че по принцип правилно възпитаваме децата си. И те, докато са малки и още не са забелязали противоречието между думите и делата ни, ни вярват и са добри деца. Още много малко ни трябва, за да отгледаме едно наистина ново поколение. Просто и ние да започнем да постъпваме по начина, на който учим тях. Например катаджиите да започнат да връщат ония 50 и 100 лв., които намират в портфейлите на шофьорите.
Шефът на НИМ проф. Божидар Димитров съобщи, че водата на аязмото при Голямата базилика в Плиска ще се пречиства със сребърен филтър.

Кел файда. След като уми главата на премиера с лайнява вода, сега и златен да турят, все е тая.

Абе, тоя, освен другото, ще излезе и шарлатанин. Божо имам предвид, не премиера. Сергей Трайков разказва в „Стършел” покъртителна история. Дали на видния историк и археолог да оцени една огърлица. И той я датирал към III в. Рекъл, че била уникална и нямала аналог в света, била дело на майстори-ювелири от старите римски провинции. Даже я турил на челно място в експозицията на музея. Обаче учени от БАН доказали, че огърлицата е от XIX в., вероятно цариградска направа, Капълъ чарши. В интерес на истината и други археолози били съгласни с мнението на доц. Димитров. Е как да им повярваш, че край

Пазарджик са открили най-старото злато?!

Дано да е единичен случай.

Органите разбили една от основните организирани престъпни групи, които се занимават с разпространението на цигари без бандерол в Сливенско. Поредната успешна акция с конфискувани големи количества контрабандни цигари. Та в тази връзка продължавам да настоявам, че ако се прехвърлят съответните дялове на отговорните лица у нас, най-отговорните имам предвид, то той ще подеме и борбата с контрабандата на алкохол.

Съветвам Валентин Златев, ако още не го е направил, да помисли за едно малко пакетче акции, не повече от 10%. И ще остане учуден каква борба могат да водят нашите наглед пасивни органи срещу контрабандата на горива.

Всъщност, при горивата проблемът не е в контрабандата. Според „Сега” страната ни е на челните места по скъпотия на бензина и дизела преди облагането с данъци. В 21 други членки на ЕС - всичките с по-богато население, масовият бензин преди данъците е по-евтин. Литър А 95 у нас струва 0.480 евро, преди да се начислят акциз и ДДС, в Полша е 0.289 евро, в Австрия е 0.381, в Швеция - 0.393 евро. Та може Златев да се е сетил преди мен, но да е избрал друга стратегия.
Като споменах „Сега”, та да ви помоля нещо. В тоя лист има следната анкета:

Кого предпочитате за президент на САЩ?

• Хилари Клинтън
• Доналд Тръмп
• Гари Джонсън
• Джил Стейн

Няма да ви струва нищо да отидете и да турите едно кръстче на Хилари. Не че съм влюбен в нея, но с Тръмп ще берем ядове. Дано колегите намерят начин да оповестят гласуването ни пред американското общество. Да му пратят хабер: „България избра Хилари!”. Колегата Минчев каза, че Америка ще преживее Тръмп, но демокрацията в Източна Европа едва ли. Аз Америка не я мисля. Тя преживя Буш, на два пъти даже, и Тръмп ще преживее. Но ние ще чуем пак край Дунава „Эх, загулял казак… За Русь, за родимую, за землю любимую… А в бой повёл их атаман…”

И ще има бая народ да ги посреща. От тия, дето дигали руски знамена на Бузлуджа. Питат депутата от БСП Георги Свиленски защо, след като левицата иска следващият държавен глава да бъде патриот, на Бузлуджа е имало руски знамена. „Наличието на руски знамена, вика, не пречи, а напротив помага българският президент да види още повече своята същност като патриот... Така че това е абсолютно нормално…”

Досущ като Живков, дето разправял как присъединяването ни като 16-та република ще издигне независимостта ни.
Пък Евгени Дайнов пише: „Американците са на път да изберат за президент световноизвестен измамник.”

Според нас колегата малко избързва. Чисто приятелски го казвам. Да не стане като през 2005 г.? Тогава Дайнов пак избърза и се нареди сред привържениците на Кери. Та после се наложи набързо да се преориентира: “Нали помните, по едно време бях решил, че май Кери е по-читав. Е, мина ми.” И написа вълнуващо есе върху една реч на Буш…

Колкото и да не ни се иска, не е изключено Тръмп ще седне във вагона с оркестъра. Според мен не е наша работа да се месим във вътрешните работи на спонсора. Така, де, не е ли така?

Сряда, 3 август

Според „Стандарт”, партията на Гоце АБВ си турила отзад и „Г”. Подписала споразумение за съвместни политически действия и партньорство с "Гергьовден". "Радвам се, вика Гоце, че установихме толкова близки отношения, защото твърдя, че сме сродни партии."

Още преди години, когато видях името на Любен Дилов в подписка на граждани, настояващи в Червен бряг да има улица на името на Пеко Таков, разбрах, че имат нещо сродно. Но да се сродиш с Дилов, не е нито трудно, нито трайно. Дилов е като Йоан Асен. Сватбите имам предвид. Та с Надка, та с Мозер, с Каракачанов, накрая и с Бареков… Изобщо засега само с БСП не е влизал в коалиция. Но, ако БСП и Гоце се разберат за общ кандидат, значи и нея ще отметне. Да напомним, че предишният председател на „Гергьовден” Стоянович беше министър в червеното правителство на Орешарски. Много гъвкави политици.
С този съюз партиите, които заслужават коалиционното внимание на Дилов, се изчерпват. Ще се наложи да почне да ги повтаря. Дето викаше горецитираният Граучо Маркс, това са моите принципи. Ако не ти харесват… имам и други. Умният човек има принципи, които му позволяват да се сроди с всяка партия.

Общината ще направи нов опит да забрани каруците в София. Предложението е внесено от общинския съветник от партията на Дончева Симеон Славчев. В работната група обмисляли при неспазване на забраната да се конфискува и конят, не само каруцата. Славчев изрично подчерта, че забраната не е насочена срещу отделна етническа група в столицата. Така че и българите с каруци ще бъдат санкционирани. Да не си мислят, че ще минат метър.

Напълно сме съгласен, че каруците са опасни. По-опасно от циганин с каруца е само циганин с лада. Неграмотен циганин, който си е купил книжката, щото няма основно образование, и се е метнал на стара лада, която стои цяла само благодарение на боята. Това е най-опасният за движението циганин. Ако онзи е обикновен циганин, тоя е циганин фундаменталист. И си мисля дали няма да тласнем каруцарите по тоя път.

Четвъртък, 4 август

На Международната олимпиада по химия, в Грузия български ученици от Плевен и Гоце Делчев спечелили 4 бронзови медала. Което е много голямо постижение, като се има предвид, че в олимпиадата са участвали отбори от над 80 страни. От 1999 г. насам нашите ученици са спечелили 38 медала. И всичко това въпреки образователната система. И знаете ли защо? Поетът Краевски го е обяснил най-точно:

Нашите химици - пак с награди!
Няма по-добри химици на света!
Първи сме на всички олимпиади,
щото химията си ни е в кръвта!

В кръвта ни е и във всичките ни органи. Влиза ни още с майчината коластра.

От всичките висшисти, които произвеждаме, химиците са сред малкото привилегировани. Един добър химик у нас нема да остане без реализация. Само се замислете какво ядете и какво пиете и няма нужда да ви убеждавам. Ако си спомняте, през 2007 г. на кандидат студентите в Пловдив им дадоха задача да получат наркотичното вещество амин-метамфетамин. Т.е., държавата е наясно, че ако не може да забърка една дрога, нема що да се занимава с химия. Един добър химик може също да измисля рецепти за гръмливи смеси, добити от подръчни материали. Това е пазарна ниша с трайни характеристики. Може също да бърка питиета от спирт и есенция, да създава химични техники за обагрянето на бял хляб като черен. Много актуални са също методите за правене на месни изделия без месо, на кисело мляко без бацили и т.н. Няма народ, който да ползва толкова химия, колкото нас. Ние приемаме химията перорално, дермално, венозно… Отвсякъде. Не преувеличавам.

Само тия млади химици, дето много ги мързи или са си чоплили носа на лекции, бъркат цял живот урина и пишат табелки с призиви до пенсиите: „Моля не пълнете бурканчето догоре!”

Може би ако не бяхме толкова добри в химията, щяхме да живеем малко по-добре и малко по-дълго…

Петък, 5 август

Колегата Веселин Стойнев обръща внимание на факта, че всички сме се втренчили в Борисов и хич не се запитваме кой ще му е вице. Щото, според Стойнев, Борисов щял да поседи малко на поста, колкото да си попълни CV-то, и да абдикира по посока на реалната власт. И да остави вицето да президентства. Ако това е верно, много трябва да се внимава с вицето.

Ей, четохте ли за Никарагуа? Даниел Ортега издигнал жена си Росарио за вице за третия си мандат. Госпожата била популярна в страната поетеса, полиглот и майка на 10 деца. Десет! Сам човек не може да осигури десет деца, та макар и да е президент. И сега Ортега и да реши да абдикира, пак всичко си остава в семейството. За съжаление Цветелина Бориславова не можа да израсне до съратник на премиера ни.

Пък в „Сега” имат друга хипотеза при която Ердоган, извинете, Борисов, хем става президент, хем запазва реалната власт: „Ако ББ възнамерява да стане президент, България възнамерява да стане президентска държава.”

Имат основание. Борисов се е изказвал за президентската република още преди да беше прочел конституцията. „Аз многократно съм повтарял, че грешно е конструирана държавата. Такава многовърха държава и с безконтролни институции просто няма шанс... Изходът е един - смяна на конструкцията на държавата, категорично! Аз съм за президентска република. Както е в САЩ, в Русия, във Франция…”

Дето е речено, който си има брада, има и гребен.

От ТАСС питат Борисов дали е оптимист за бъдещето на съвместните българо-руски енергийни проекти след разговора си в петък с Путята. Оптимист бил, голям оптимист. „След вчерашния ми разговор с руския президент Владимир Путин съм голям оптимист. Президентът беше много добронамерен, очаквах, че нашият разговор ще бъде много по-труден.”

Знаете ли какво ми разправя един от вътрешния кръг на премиера? Вика, че на Путин се обадил първо Ненчо Балабанов. И той отнесъл всичките любезности. Путин няма как да знае, че Борисов е двуличник. В смисъл, че си има двойник. И когато след това се обадил истинският Борисов, Путин си бил изкарал яда и бил по-добронамерен. Обаче този доста послъгва, та не знам.
Ами това е. За финал можете да си сложите думите на Чеширския котарак към Алиса. Сега ме мързи да ги търся.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

6

ДидоВъТъ

09.08 2016 в 11:25

чесънчо,5 лв. ти взимат 'щот те виждат к'ъв си и от съжаление.Природата е най-голямат кучка от всички.

12000

4

Lilyana Mileva

08.08 2016 в 18:29

COOL ! :) CUTE ! :) COLD ! :)

13056

3

Какавидков

08.08 2016 в 11:32

Аве всички вестници пълни кой с инфо кой слюки около пируетите на самальотчика около партинйите елити, клисави плескавици между омудсманката и артишчето..
доктора - ни вопъл ни стон

откато брачедите от философския презсеха библиотекарския вече нищо не ни учудва.

12139

2

Диян

08.08 2016 в 10:48

Отново свежо! Мерси док!

13507

1

С мъка на сърцето, защото съм фен, вижте кой спонсорира.
http://reduta.bg/v2/