Из делниците на един луд (11-15 юли)

Тони Филипов, д-р 18 юли 2016 в 11:06 20456 2

Понеделник, 11 юли

Общинарите в Силистра си наумили да придадат на града известна доза инфраструктура с едни милиони от европейски програми. Планирали булевард с алеи за пешеходци, колелета и т.н. Но трябвало да се отрежат 87 чинара. Дивото тамошно народонаселение обаче не дава.

И скандалът стигна чак до премиера. А той, понеже не търпи неправди, веднага разпоредил на Лилето да разпореди на силистренските общинари, да правят каквото правят, чинарите да не барат.

Дедо поп нарича това „ставропигия”. Цялата държава се е обърнала на една ставропигия, пряко подчинена на нашия благ пастир Бойко Борисов. Децентрализация, самоуправление и другите демократически дрън-дрън тука още не са в употребление.

Разградският депутат от ГЕРБ Михаил Тодоров се похвали във Фейсбук с асфалтирания път в с. Подайва, инспектиран лично от премиера Борисов: "Обещано - изпълнено, че и разписано. Браво, момчета!"
Изобщо много са добри тия момчета с нашите парета…

Португалия е новият европейски шампион по футбол. Жалко за французите, те бяха по-симпатичният отбор. Направо като излезли от мечтата на Мартин Лутър Кинг – колкото бели, толкова и черни. И се прегръщат едни други без погнуса, дори се целуват, като вкарат гол.

Което в последния мач изобщо не се случи, де… А португалците, които коментаторите упорито наричаха „мореплавателите”, не ми бяха приятни. Голям футболист е Роналдо, но като характер не ме кефи. Каква хамлетовска драма разигра с контузията си…

Ама пък коментаторите, а? Напълно сме съгласен с апела Томова от „Афера” да се спре звукът на БНТ. Към лексиката ѝ обаче имаме известни резерви: „Успява да се измъкне Марио с топка в краката…“ Е с какво да се измъкне, бре, идиоти, с к.. ли?” (Точките са от мен, Томова борави смело с… думата.)

С две думи, направила ги е на пестил. Малоумни, тъпоумници, кретени… Доста грубо, но не бих казал незаслужено.

И докато сме на спортни теми. Нали ви се похвалих, че от известно време карам колело. По улиците, из парковете... Обиколя два пъти Борисовата градина, па седна в някое кафе, викна си една студена биричка и наблюдавам как живеят хората. Ама много неправилно живеят, бе! Повечето хора живеят абсолютно неправилно. Ще ми се да им го обясня, но ме е страх да не ме бият. Да ви кажа честно, стигнах до извода, че гледан отстрани, никой живот не е напълно правилен. Не ли?

Интересни неща срещам по парковете. Например горе, в най-гъстото на Борисовата, срещам двойка, на външен вид представители на средната възраст. Дамата стиска червена роза в ръката и се ухилила направо неприлично. Колегата се барнал като на сгоден циганин брат му – бела риза, зелена вратовръзка, тъмносиньо сако. Да, сако, при 36 градуса. Държат се за ръка и крачат нагоре. И тя се радва, сякаш не се сеща защо я е подкарал към гъсталака? За една роза…

Направи ми впечатление, че много жени се мотаят из гъсталаците без придружител. Чудя се как не ги е страх, че може някой да им изскочи от храстите. Разбира се, знам, че има и смели жени, които повече се страхуват, че няма да изскочи…

Абе, братя, да ви питам нещо интимно. От едно известно време някой качва на стената ми реклама на маркуч: „Магически маркуч, който увеличава размера си до 3 пъти!” И при вас ли е така, или е нещо, насочено срещу мен персонално? Подли същества са жените. Никога няма да ти каже честно в лицето, или където и да е, как стоят нещата. Оценките са все задочни, когато не можеш да се защитиш…

За маркуча не знам. Имам на вилата дълъг маркуч и го ползвам веднъж седмично по за пет минути. Но го развивам и навивам половин час. Па го изваждам, па го прибирам… Та сигурно е много удобно прибран маркучът да е къс, пък като ти потрябва, да се разгъва.

На 12 юли 2016 г. бай Александър Николов от Пловдив навършил 102 г. И, както е нормално, съобщава рецептата си: добре подбрани предци и здравословен начин на живот. Никога не е пушил, никога не е употребявал алкохол, никога не преяждал, всеки ден се качвал до 4-я етаж по стълбите… Ако ме турят на такъв режим за 100 г., убеден съм, че ще ми се видят 1000. Бай Сашо смята, че векуването му се дължи точно на това, „както и на факта, че никога не е постъпвал в болница”, цитира БТА.

„Майка ми, спомня си бай Сашо, почина на 94 г. без да влезе в болница...”

Обърнали ли сте внимание, уважаеми читатели, че мнозинството от столетниците категорично заявяват, че не са стъпвали на лекар? Аз обърнах, благодарение на ФБ-приятеля Любомир Кольовски. Явно ходенето на лекар и, не дай, Боже, постъпването в болница, не се отразяват добре на дълголетието. Независимо, че нашите болници са известни с това, че някои пациенти успяват да оцелеят.

Не знам дали е важно, но ще отбележа, че бай Сашо е бил военен, пенсионирал се е като подполковник. Което означава, че и с особено дълбоки мисли не се е тровил.

Вторник, 12 юли

„Биволъ” изнамерил отнякъде договора за изложбата на тракийските съкровища между МК и Лувъра. Рашидов (МК) поел почти изцяло разходите по организацията на експозицията, дори и тези, които обикновено се поемат от приемащата страна, като застраховката на експонатите, разходите по опаковката и транспорта, а също и авторските права и издаването на каталога на изложбата. Но пък за сметка на това българската страна няма да получи нищо от продажбите на билети. А също и от каталозите, авторските права за които са откупени от държавата и предадени безвъзмездно на французите. И те си продават по 50 евро и прибират цялата сума.

Да напомня само мимоходом какво казваше Борисов лани: „Фактът, че Лувърът отваря врати показва уважение към България, респект, към това, което се прави, към правителството, към министрите, към културата…”

Та излиза, че сме си платили, за да ни уважат. Ама нищо, както се казва, платената любов излиза най-евтино.

В OFFNews прочетох, че „Квадрат 500" се оказва триъгълник, Бермудски. От 1.06.2015 г. до 31.05. 2016 г. са потънали 3 млн. лв. А са продадени, дръжте се да не паднете, 27 250 билета, повечето пенсионерски и студентски. Значи на ден с билети са влизали по 85 души, които са били обслужвани от работещите там са 139 души. Разбира се, основната цел на музеите не е да печелят, а да ни възпитават в култура. Ако трябва и един по един.

В „19 мин.бг” пък сравнили декларациите на Вежди и установили, че за 2010 г. и 2011 г. е декларирал всичко на всичко 128 000 на влог и 150 000 предоставен заем. Нищо друго. В декларацията за 2012 г се появяват милионите, колите, имотите… Та или преди е лъгал, или след това е крал. Tertium non datur.

За пета поредна година психологията е най-предпочитана от кандидат-студентите в СУ. Няма изненада. Младежите се ориентират към по-перспективните специалности. Тепърва ще се търсят психолози, психиатри, психопатолози, патопсихолози и т.н. Изненадата, казват от Алма Матер, е във второто място на социологията, която миналата година не е била в десетката на най-желаните специалности.

Изненада друг път. Гаче не помним какъв наплив беше в противопожарния факултет на Магнаурската школа, когато Борисов стана премиер. Какво знаеха досега младежите за социологията? Цялата им представа се свеждаше до телевизионния образ на Андрей Райчев. А сега разбраха, че социолозите са съвсем нормални хора и могат да се издигнат дори до вътрешен министър.

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12284

2

ДидоВъТъ

19.07 2016 в 11:21

Тоа „Квадрат 500" още от самото начало си беше ясен с каква цел се изпълнява-до може едни хорица да си прибират едни пари от нищото,от разпределение на постове,а едни фруги хорица да си правят откривания на к'вот и когато си искат.Няма нищо неясно за хората в тези среди.Едни пари трябва да отидат при "нашите" хора,няма как,а ние си тропаме по клаавиатурите и т'ва е.
Поздрави,док.

12086

1

Г-н Д-Рът се опитва да подкопава академическите креденциали на Главният Сергиджия и Върховен Фалшификатор на КулТурското министерство на РЕЖИМА БоБо2 (РЕЖИМА БоБо3, РЕЖИМА БоБо и т.н.) на Директорска Заплата АКАДЕМИК БожоДи, но неговия Батко е по-голям от твоя Батко, Д-Ре. Ще излезе, че и Придворният им Талант арх. ЮФ не е ПРОФЕСОР, оти е от РабФака? ЮЗУ?

Както и да е, трептим да четем за Вагнеровото Либрето в Турция и затвърдяването на Султаната.

Важно за някои от нас е състоянието на МУТРОполит-ическото "ПАВО"славие, вж. peticiq.com/forum/167875/start/600
 
X

Подкастът на OFFNews