Из делниците на един луд (25-29 юли)

Тони Филипов, д-р 01 август 2016 в 16:08 17159 3

Понеделник, 25 юли

В „Отчет за изпълнението на плана за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. (февруари – април 2016 г.)”, в глава III. „Комуникационна стратегия и културна програма” четем, че с решение на МС от 21 октомври 2015 г. на министерството на Вежди са предоставени средства за реализиране на следните подготвителни дейности за 2016 г.: 1. Изработване на концепция за тема/визия на Председателството. 2. Провеждане на проучване за информираността и предварителните нагласи на българското общество към Председателството. 3. Изработване на концепция за работа с медиите и провеждане на пилотно обучение на журналисти. 4. Провеждане на пилотна разяснителна кампания в медиите.

Точка четири е възложена за изпълнение на Пеевски. Да, не се шегувам. „Четири избрани за кампанията медии („Стандарт“, Агенция „Стандарт нюз“, Агенция „БЛИЦ“ и Агенция „ПИК“) са направили над 40 публикации с таг „председателство“.
Жив да не бех! БЛИЦ разяснява проблемите на българското председателство! Да пази господ да те комуникира БЛИЦ: „Кунева готви тлъсти заплати по 5000 лева. За кого?”; „Хаос с българското председателството на ЕС, няма достатъчно зали и обучени кадри”…

Сключени са договори също за изработване на концепция, за обучение на журналисти… Нито пък се отговаря на резонния в такива случаи въпрос „Кач пара?”. И понеже премиерът Борисов заяви, че българското председателство ще бъде напълно прозрачно, та настояваме да се огласят всички контрагенти на Вежди, както и сумите, за които са сключени договорите.

Бившият разузнавач Димо Гяуров… Тук специалистите ще ме спрат и ще кажат, че няма бивш разузнавач. И ще са прави. Но случаят е по-особен. Ако си бил само за малко и случайно, то може. За да се избегне евентуален конфуз, в случая е по-добре да се каже бившият шеф на разузнаването. Щото може да е шеф и без да е разузнавач. У нас може. Та Гяуров вика, че в българското Главно мюфтийство близо 90 души били на заплата към турското правителство. Гл. секретар на мюфтийството Джелал Фаик опровергава. Не са вика 90, само 15 са. Обаче, вика, „ние нямаме връзка с правителствената политика на Турция, а с религиозната институция”. А това, че религиозната политика в Турция се провежда от Дианета, турското министерство на изповеданията, е отделен въпрос. На изповеданието, де… Което има $2.5 млрд бюджет. Според Алекс Алексиев, през 2015 г. две институции са получили увеличение на бюджета си: турското разузнаване и Дианетът. И двете работят активно у нас.

Вторник, 26 юли

Татяна Дончева вика: "Аз бих била разумен кандидат и обединител. Аз мога да бъда обединителна фигура като президент, но това не означава, че ще бъда кандидат."

На фигура го докарва Дончева. Приятелски го казвам. Направила е толкова много фигура, колкото можеш да събереш на едно място, без да станат две фигури.

Какво нещо! Партиите със свещ търсят кандидат-обединител, а Дончева, дето е обединител, не ще да е кандидат! Тя все да е бамбашка… Но според мен малко кокетничи. Не е кисело гроздето, просто е високо… Но тя за всеки случай оставя вратичка.
Да взема да се кандидатирам и аз, какво ще кажете? Ако не друго, поне ще науча за себе си работи, които няма как да науча по друг начин. Но дали имам качества на обединител?

Според Цецерон „президентът-обединител е този, който има необходимия натрупан опит, авторитет и е доказал, че може да работи в интерес на обществото. Нужно е да има авторитет и пред армията, защото е главнокомандващ."

Не, не мисля, че ще се кандидатирам. Не ме кандърдисвайте. решил съм, като се пенсионирам, да се върна на село, да си бучкам това-онова по двора, да си пийвам ракийки под асмата... Не ми трябва да ставам обединител на това диво племе. Между другото, знаете ли, че за подобен кеф навремето Диоклециан зарязал цяла империя? Да. През 305 г. абдикира и се връща в родния си град Аспалатос (дн. Сплит) в Далмация. Обаче работите в империята се сговнявили, пардон, объркали, и дошли пратеници да го поканят да се върне на власт. И той знаете ли какво им рекъл? „Ако знаете какви зеленчуци съм отгледал в градината си, никога няма да ме карате да се връщам в шибания ви Рим!” Всичко това мен разказа Гуглето.

Между другото Цецерон каза, че обсъдили и кандидатурата на Тетка Цачева: "Тя е изключително ерудирана и всеотдайна. Нормално е като човек с такива качества тя да бъде обсъждана за кандидат-президент. Цачева обаче единствена може да решава проблемите, които възникват в НС".

Банално е да се напомня къде е пълно с единствени и незаменими. Затова ще кажа друго. Някога Протагор рекъл: "Човек е мярка за всички неща." И за тая работа бил обявен за безбожник и изгонен от Атина, а трудовете му изгорени. Древният пич просто не е бил разбран. Искал е да каже, че човек мери всичко през себе си. Твърде е възможно Тетка Цачева да е ерудит спрямо Цветанов. Което, съгласете се, никак не е трудно. И да изпъква в ГЕРБ с начетеност. Както сме казвали и друг път, на ниво висока интелигентност там няма голяма навалица.

Тетка Цачева разпалено обяснява в парламента, че трудът на обикновените хора не може да се сравнява този на депутатите, които дори и през отпуската си работели.

И все пак един милион българи гласуват за ГЕРБ. Което означава, че имат право да съществуват. Дето вика Тери Прачет в „Интересни времена”, на същото основание, на което съществува и нулата: „Както не можеш без нулата в математиката – не е никакво число, но ако реши да се махне, всички грамадни числа ще изглеждат адски тъпо.”

Проблемът с нулата, обяснява Джани Родари в „Малката нула”, е от коя страна на запетаята застава. Едно е, ако е вдясно, съвсем друго вляво. Не ли?

Пък Хегел… Малий, как ги навързах… Хегел е оптимист: „Всичко, което съществува, е достойно да загине.” А в един от основните си трудове, „Философия на аритметиката“, Едмунд Хусерл пише… Не, Хусерл ще го оставим за друг път. Както казва Мюриел Барбери, „Не можеш да пристъпиш към философа феноменолог Хусерл, ако не си чел Декарт и Кант.” Което си е точно така. Няма как да разбереш Хусерл, без да разбереш идеята за cogito на Декарт. Но и да я разбереш, пак няма да го разбереш. Та, викам, тия врати да ги отваряме полечка.

Ген. Михов, шеф на комисията по отбрана в НС, вика, че от АБВ настоявали да се попълнят срочно професионалните места за военнослужещи: „Привлекателността, вика, на офицерската служба е малка, защото заплатите за младите офицери не са съизмерими с интелектуално себеподобните в другите сфери.”

Вероятно очаквате да го обясня това „интелектуално себеподобни”. Но не ми е по възможностите. В продължение на две години, двете най-дълги години в живота ми, съм изучавал интелектуалните възможности на българските военни и не можах да им намеря себеподобни. Тогава между обикновените войници се говореше, че Господ раздавал интелектите на един мост. Но военните през това време форсирали реката. Но може и да е слух само.

МВР на Турция съобщи, че броят на задържаните във връзка с неуспешния опит за преврат от 15 юли в страната вече е достигнал 15 000 души.

Едно време на село викаха, че все си е друго когато има кой да ти започне. Това се отнася за всяка работа, не само за оная работа. Превратаджиите много добре му започнаха на Ердоган, затова сега му спори. Само вчера властта е издала заповеди за арест на 42-ма журналисти във връзка с разследването за опита за преврат, съобщиха тамошните медии. А на тукашните обръщам внимание, че няма нужда да се пише „неуспешен опит”. Ако беше успешен, нямаше да е опит, а преврат.

Но това, което ме притеснява по повод Турция е, че не чувам за никакви опити за демократично противодействие на разширяващата се репресия. Мълчат и журналистите. Макар че това точно не ме учудва. Ако нашите, дето им е заплашен само хлябът, мълчат, то на турските и животът и семействата им са заплашени. Но мълчанието едва ли е спасение. Сещам се за отец Мартин Нимьолер и неговото изпълнено с горчива равносметка стихотворение „Когато те дойдоха…“



Сряда, 27 юли

Във Варна днес се провежда инициатива за книгочетене – „Алея на книгата”. По този повод от общината се отпуснали и черпят с безплатен транспорт хората, които са с книга в рейса. Но пътникът трябва да е отворил книгата и да чете, а не само да я носи под мишка. Което е пълно неразбиране на трудния процес на сближаване на човек и книга. Това е като да погалиш непознато куче. Не знаеш хапе ли, не хапе ли… С всяко непознато нещо е така, трябва първо да се престрашиш да го пипнеш. Чел съм преди години за един експеримент на педагози, мисля в САЩ беше. Събрали група нечетящи субекти и им плащали по $10 на ден, за да носят една книга със себе си навсякъде. В края на едномесечния експеримент се оказало, че 50% от изследваните са прочели заглавието и автора, 35% са зачели отделни пасажи, а 15% са прочели цялата книга. Та и от самото носене има ефект. Не бива да сме максималисти, особено във Варна.

Магистратите няма да имат задължение да декларират членството си в тайни общества, решиха в НС 43-ма от колегите им от тайните общества. Дето се вика, масон масону членство не вади. Но това не значи, че представителите на тайните общества сред народните представители са само 43-ма. Тия 43-ма са от 113 присъствали. Все ще има още някой в отсъствалите 127.

Пък Радан вика, че немалка част от българските масони „са просто едни впиянчени ченгета от ДС, които си играят на рицари и се обличат в чаршафи”.

Но не това бил проблемът на съдебната система. Реалният проблем бил в това, че част от тези облечени с чаршафи ченгета осъществяват нерегламентирани контакти помежду си на ниво адвокат – прокурор, адвокат – съдия, съдия – прокурор.

Демек тайните общества са само повод за запознанство. Но те навсякъде могат да се запознават и срещат. Помня как за целите на борбата с корупцията преди десетина години в Украйна властите забраниха ходенето на баня. “Индипендънт” го писа. Щото там държавните чиновници най-лесно били “прелъстявани” от корумпираните предприемачи. Та си мисля, че и да бяхме забранили масонските и другите тайни сборища, те щяха да се събират в банята и пак да си движат алъш-вериша. Всъщност, в София май няма градска баня. Софиянски я бастиса.

„Сега”: „Разкриха самоличността на дамата, получила ухото на Ван Гог.” В една дълга, но за сметка на това много усукана дописка, се казва, че излязла книга на Бернадет Мърфи „Van Gogh's Ear: The True Story”, където се разкрива, че художникът изпратил ухото на Габриеле Берлатиер, млада проститутка в „Жълтата къща”, където на 23 декември 1888 г Ван Гог си посегнал. Но не става ясно защо на нея точно го е пратил. И защо ухото? През 1119 г. френският философ и схоластик Пиер Абелар, един от най-светлите умове през Средновековието, се влюбил в изключително красивата и още по-изключително умна девойка Елоиза. Той бил на 39, а тя на 17 г., но любовта им била невъзможна, защото щяла да съсипе кариератга му на духовник. И Абелар си отрязал… не ухото. Така пише в бележките към книгата на Умберто Еко „Името на розата”: Абелар се „самоскопил в резултат на трагичната си любов към девойката Елоиза”.

Разбира се знам, че по-вероятна е другата хипотеза - че скопяването е извършено от наемници на чичото на Елоиза, нотрдамския каноник Фюлбери. Но тя не ми се връзва на разказа.

И докато сме в „Сега”, да кажа какво още прочетох. В Бразилия отвлекли тъщата на шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун и му искали $36,5 млн. откуп. В първия момент си помислих, че тия са луди. Кой ще плати милиони, за да му върнат тъщата? Да му я отвлекат, да… Всъщност, точно това е станало. И ще видите, че съм прав. Бърни ще плати, а те няма да му върнат тъщата.

В дописката на „Сега” обаче има следното дразнещо лобистко изречение: „Хуморът с тъщи винаги ни е изглеждал безпомощен и нехуманен.” От което става ясно, че го е писала тъща. Даже се сещам и коя точно тъща. Но то е без значение. И после пищят, че в парламента прокарват лобистки закони! Както и да е. Ние, зетьовете, си знаем, че не можем да очакваме жените да разберат хумора за тъщи. Щото той се отнася или за тях, или за майките им.


Четвъртък, 28 юли

Край старозагорското село Памукчии се провела акция на милицията срещу нива с канабис. Земеделски стопанин им се обадил, че съседната на неговата нива е засадена с наркотичното растение. Полицейски джипове и патрулки отцепили района, пристигнала тежка селскостопанска техника – комбайни, камиони. И набързо ожънали нивата. Оказало се обаче, че не било канабис, а индустриален коноп.

Вицове за милиционери ли? Няма вицове, всичко е истина.

- Ало, МВР ли е? На Иван Иванов му докараха дърва. Обаче в дървата крие наркотици.

- Ало, Иване, сега ще дойдат едни момчета да ти нацепят дървата. Същите, дето лани ти прекопаха двора….

Една добра новина от „Труд”. Министър Танева се похвалила, че сме приключили жътвената кампания с изключителен добив: „Със сигурност мога да твърдя, че е най-високият добив, който България някога е постигала.“

Предполагам, че под „някога” госпожата не разбира от времето на Аспарух насам. Вероятно има предвид от управлението на ГЕРБ. Бойко упорито им набива в главите, че летоброенето започва от 2009 г. и те почват да прихващат.

И още една добра новина, пак в „Труд”: „Чупим рекорди по почивки в чужбина”. По данни на НСИ 184 000 българи са почивали в чужбина през юни, което е ръст с 18% спрямо лани и 74% спрямо предкризисната 2008 г.

Изобщо изглежда, че се оправяме, ако и да не изглежда така. Според органа на Блъсков само Христо Иванов и зелените пречат на постигането на пълното щастие. Заради некакъв трипръст кълвач, пише „Труд”, зелените оставяли хората от Рила без поминък. Всъщност, който следи „Труд” е наясно, че органът на Блъсков е срещу всички фондации, граждански обединения, сдружения, асоциации… Сигурен съм, че след пълната победа на цацаро-пеевщината Блъсков ще бъде обявен за активен борец срещу гражданското общество.

Петък, 29 юли

Някои работи наистина тръгват. Например борбата с контрабандата на цигари. Над 9 млн. къса цигари са задържани на Кулата. Началникът на Митница Югозападна Александров вика: „Това е илюстрация на добрата съвместна работа на МВР, Гранична полиция и Агенция „Митници”.

А защо добрата съвместна работа не беше възможна през първия мандат на ГЕРБ, вече съм обяснявал. Просто има два начина да се печели от цигари: от контрабандни и от законни. При втория вариант и в хазната влиза някой лев. Така че може някои хора да са получили по десетина процента (няколко пъти по десетина) от БТ, но и държавата, тоест всички ние, печелим.

Оня ден в Нови хан органите заловиха 3,5 млн. къса цигари в склад на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков. Той потвърди, че складът е негов, но бил даден под наем и нямал общо с цигарите.

За Драшков знам само, че беше човек на Румен Петков. Което е достатъчно. Помня как Румен ревеше, когато го уволниха през 2008 г.: "Уволнението на Драшков е груба грешка." Лудото Яне разправяше, че Драшков и Петков откраднали 10 т цирконий. Впоследствие се оказа, че не били 10 т., а 27 кг., и не било точно цирконий, а оградна мрежа. Но лошото чувство остана. Пък брат му на Драшков искаше да открадне една детска градина с фалшив подпис на кмета Борисов. Казаха, че бил фалшив, аз не съм го виждал. Но делото беше прекратено, защото прокуратурата пропуснала с един ден срока за внасянето му в съда по вина на деловодителките, естествено. Пък синът на Драшков стана известен на 24 г. като собственик на комплекс от над 160 апартамента.

Има нещо съмнително в това семейство, не ли?

И накрая да отбележим една важна годишнина. В неделя, 31 юли, се навършват 53 г. от оня знаменит пленум през 1963 г., когато Живков за пръв път поставя въпроса за превръщането на България в 16-та република на СССР! „Суверенитета, казва Живков, народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”. Предложението е обсъдено и одобрено на пленума през декември същата година. Решението гласи: „Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост… Ние няма да правим сливане от ден до пладне, а навеки...”

Да го духа Галилей! И все пак тя не се върти. Оная част, която е разположена между 44-ия и 41-ия паралел, на 22-28 градуса източна дължина, седи на едно място. И днес виждаме същите радетели за независимостта на нашата държава, и днес народът разбира суверенитета като да яде и да живее добре, и днес… А, бе, и днес си е вчера. Нема какво да се лъжем.
България над всичко! Да живей… Борисов. Е, нема рима, ама е истина.

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12439

3

Данаил Минчев

01.08 2016 в 20:47

Чудесен сте, Докторе!
Винаги Ви чета с голям интерес.

Но да Ви питам, като интелигентен и начетен човек: Къде е посолството на Ангола в България? Няма да слагам бомба, нито да тормозя посланика. Просто от любопитство питам,... заради една статия.

Гугъл не знае нищо по въпроса, а в Уикипедията пише, че трябвало посолството да бъде открито 2008-2009.

77927

2

El Commandante

01.08 2016 в 19:55

"Но не става ясно защо на нея точно го е пратил. И защо ухото? "

Е браво бе докторе, браво!
И тва ми било кандидат президент пък такива лесни въпроси задава.
Ми нали ако и беше пратил нещо друго, щеше да затрие единственото което ги свързва?
Общата им тема за разговори щеше да бъде батисана.

Освен тва нали Тулуз Лотрек щеше да го съсипе от ташак, съобразявайте ги малко тея неща....