Отбелязваме Архангелова задушница

Вероника Шербанова 02 ноември 2013 в 08:59 2787 0

Отбелязваме Архангелова задушница. Снимка: БГНЕС, архив
Отбелязваме Архангелова задушница. Снимка: БГНЕС, архив

Днес отбелязваме една от трите Големи Задушници – Архангелова (мъжка) задушница.

Тя се отбелязва винаги в съботата преди празника на Св. Архангел Михаил, който се чества на 8 ноември. На този ден православните християни отдават почит на мъртвите и на всички офицери и войници, загинали за България, както и на всички паднали в редовете на Българската армия.

На Архангелова задушница изразяваме вярата си в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите. По традиция се посещават гробовете на починали близки. Освен това се раздават сладкиши, бонбони, плодове, вино и др.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на панихидата във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На панихидата ще присъстват още министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

Панихиди в памет на загиналите ще бъдат отслужени още в Пловдив, Плевен, Асеновград, карлово, Варна, Бургас, Добрич.

Заради Архангелова задушница в София се разкриват допълнителни линии на градския транспорт от 8 до 16 часа на трамвай номер 1А от кв. „Иван Вазов“ до „Орландовци“ и 7А от „Борово“ до „Орландовци“.

Разкрити са и временни автобусни линии за Централните гробища и Малашевските гробища – по линии с номера 18А, 79А, 86А и 90А.

За гробищен комплекс „Бакърена фабрика“ са предвидени автобусни линии 108А – от „Люлин 5“ до ул. „Бели Дунав“, и 83А, който тръгва от „Хладилника“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!