Турция осъди на 2,5 до 8 г. затвор журналисти от опозиционен вестник

OFFNews 26 април 2018 в 09:30 10048 1

Снимка Wikipedia Commons

Турски съд осъди на затвор от 2,5 до над 8 години затвор 14 сътрудници на опозиционния вестник "Джумхюриет" по обвинение в подкрепа за терористични организации, предаде БТА.

Други трима обвиняеми представители на вестника по същото дело бяха оневинени.

Собственикът на вестника Акин Аталай, който бе в предварителния арест от 542 дни, бе осъден на повече от 8 години затвор, но бе пуснат под гаранция в очакване на процедурата на обжалване на присъдите.

Другите осъдени журналисти бяха освободени под гаранция на по-ранен етап от съдебния процес.

Журналистите са обвинени в сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля тези обвинения и ги определя като абсурдни. Според "Джумхюриет" съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да смълчи една от последните независими медии в Турция.

"Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си.

Съдебният процес срещу сътрудниците на "Джумхюриет" тревожи защитниците на свободата на пресата, които осъждат все по-големия натиск над медиите при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат, отбелязва АФП.
В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от "Репортери без граници" Турция е на 157-о място от 180.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

26.04 2018 в 10:01

Щом Турция, където всички опозиционни журналисти са в затвора, е на 157-мо място, не мога да си представя какво става в останалите 23 държави в тази странна класация.