Изгряващата звезда от „Чернобил“ Бари Кьоеган в ефира на БНТ

OFFNews 22 октомври 2020 в 13:07 2627 0

Снимка БНТ

На 25 октомври 2020 г. от 21:00 часа в рубриката Българска киновечер представя БНТ ще излъчи хитовото заглавие „И после светлина“. Филмът разказва една запленяваща история, която ще завладее сърцата на младите, а възрастните ще върне в детството.

Сюжетът на „И после светлина“ ще ни запознае с 16-годишния Павел, който мечтае да стане художник като своя идол – легендарния французин Арно. В един критичен момент от своя живот, младежът решава да тръгне на пътешествие в търсене на тайнствения артист, който приема за духовен баща. Павел живее с майка си Миглена, тя е българка, но е родила Павел извън България. По пътя Павел се запознава с Пири, с Жули, посетил е сестрата на Миглена, запознава се с предишната муза на Арно Сомая и настоящата муза на художника Нури. Нури е глуха, но излъчва светлина, Сомая също е красива, но някак си се е смалила, нещо в нея отдавна е потръпнало, вероятно защото, за да бъде с Арно „стотици пъти е изгаряла“. Арно посреща Павел с агресия, не харесва рисунките му, за признатия талант те са посредствени. Арно отказва да бъде духовен баща на младежа. Артистът е разгневен, защото един странник се е осмелил да влезе в света му.

Действията са заснети на територията на три страни - България, Белгия и Великобритания през 2015 г. Главната роля на Павел е изиграна от ирландския изгряващ актьор Бари Кьоеган, който е участвал в „Чернобил“, „Дънкерк“, „Убиването на свещен елен“, за което печели награда за ирландски филм и телевизия за най-добър поддържащ актьор.

Международната премиера на филма бе в Официалната състезателна програма на филмовия фестивал в Ротердам през 2017 година. В България за първи път се появи в програмата на София филм фест през 2018 година.

Сценарист и режисьор на „И после светлина“ е магистърът от Кралския колеж по изкуствата в Лондон - Константин Божанов. Оператор е известният Ненад Бороевич, който спечели наградата за операторско майсторство на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. Екипът включва: Сабина Христова – художник, Жасмина Василева - художник на костюми, звук – Момчил Божков, Аня Сименс – монтаж и Микелино Бишелиа – композитор.

Продуценти на филма от българска страна са Мила Войникова и Константин Божанов (Мултфилм). Копродуценти са Българска национална телевизия и Студио Л’Екип (Белгия).

„Всеки един филм, който аз започвам, темата му и героите, дълбоко ме вълнуват и това е причината, поради която изобщо се занимавам. За мен всеки филм е един затворен свят, който аз изживявам и за който съм готов да посветя години от живота си,“ споделя режисьорът Константин Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови