В град в Колорадо от над 10 години расте дъб, дарен от българска фондация

OFFNews 14 януари 2021 в 16:03 11431 0

Снимка адв.Цветан Цветанов

Ангелина Фрийман през 2012 г. със засадения от фондацията дъб

Кметът на Форт Колинс е издал специално благодарствено удостоверение на трима българи за засаждането на “Българското“ дърво-символ на приятелство, опазването на природата и правото на здравословен екологичен начин на живот на всички хора. Ще ви разкажем историята на този символичен подарък и неговата съдба през годините.

Новините от последната година и дни често са изпълнени с природни бедствия и катастрофи, пожари, реки, силни снеговалежи, земетресения. И всичко това се случва на фона на продължаващата глобална пандемия от COVID-19.

Много хора се питат дали това е наказание, кой е виновен, човекът или природата? Могат ли милионите финансови средства, отпускани за решаване на тези проблеми да ги тушират за дълготраен период?

А коя е основната причина за тях? Дали поройните дъждове, ледени снежни бури, климатичните изненади или човешката неподготвеност, недобра професионална експертиза на прогнозите, безнаказаност и беззаконие? 

Проблеми, които ако са причинени и с намесата на човека, трудно могат да се разрешат с пари, предвидени за щети, нанесени от природата.

И естествено остава винаги въпросът как ние се отнасяме към Природата по време на големи изпитания и можем ли с нещо много обикновено и по човешки достъпно да направим така, че да подпомогнем намаляването на глобалните проблеми с климата, замърсяването на почвата, въздуха и водата.

Освен да караме колело, да слезем от автомобила и да ходим пеша, има и други начини да помогнем на природата.

Една история от 2009 г. за българско дръвче, засадено в САЩ, може да пренесе доброто си послание и днес.

Форт Колинс е град, разположен северно от Денвър, Колорадо с население 166 000 души и през 2006 г. е обявен за най-доброто място за живеене в САЩ. Освен седалище на щатския университет, градът е домакин на многобройни събития, фестивали и други културни прояви.

Историята започва още през 2005 г., когато трима българи учредяват фондацията "Европейски екологичен фестивал". Сестрите Невена Праматарова, журналист от БНР и Ангелина Праматарова - Фрийман, финансов експерт заедно с адвокат Цветан Цветанов, познат и като автор на футуристични разкази, работят доброволно за каузата да се повиши екологичната култура на хората и по специално на младото поколение.

Фондацията организира и до днес единственият у нас ежегоден Международен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за документални филми и телевизионни програми /понастоящем провеждан в Кърджали/. Филмите от цял свят са посветени на екологията, опазването на природата, човешкия живот и здраве, търсещи решения на глобалните и местните екологични проблеми. Когато тримата учредяват фондацията, екологията все още не е актуална тема за широкото българско общество.

Фондацията прави през годините и нещо изключително важно, особено днес - практически обучения на над 800 ученици и деца, как да се реагира на природните бедствия и промишлените аварии. Още след старта си фондацията организира при всяко фестивално издание засаждането на стотици дървета в различни градове на страната.

Удостоверението от местните власти за дарението на дъба. Снимка: адв. Цветан Цветанов

При посещение на Невена Праматарова във Форт Колинс за Коледните празници на 2008 година, тримата решават, следвайки правилата на местното законодателство, да засадят едно дърво дъб на място, определено от градските власти.

Инициативата им цели да запознае американците с любовта и традиционната грижа на българите към природата и околната среда и като жест на приятелството с другите народи. Местната общественост е приятно изненадана от тази благородна постъпка, която се превръща в местно събитие и допринася за положителната представа за нашата страна.

След като преминават строгите административни процедури по залесяване, българският дъб, дарение от името на Фондация "Европейски екологичен фестивал", е засаден през пролетта на 2009 година от Ангелина Фрийман.

Градските власти в лицето на кмета на Форт Колинс и главният градски лесовъд в знак на признателност и уважение издават Удостоверение за направеното от името на фондацията дарение от тримата българи.

Засаждането на българското дърво се случва малко преди друго важно събитие за фондацията - издаването на български език на световния бестселър “Атака срещу разума“ на носителят на Нoбeлoвa нaгрaдa eкo oбщecтвeник и вицeпрeзидeнт нa CAЩ Aл Гoр. Личнo авторът, който е най-известен именно с природозащитната си дейност, cклюва и подписва дoгoвoр c фoндaциятa и дaрява прaвaтa върху книгата.

Невена Праматарова с книгата на Ал Гор. Снимка: адв. Цветан Цветанов

Дарението на фондацията символизира общите интереси на хората по Земята за опазването на природата и околната среда,за правото ни на по-добър и здравословен начин на живот, споделят тримата българи. Днешният смисъл на тяхното послание е:

„Нека всеки българин във времето на сегашната изтощителна пандемия да осмисли досегашния начин на живот. Не само да се разхождаме по улиците, парковете и планините ,но и да четем повече книги, да подпомагаме книгоиздаването и културата и да засадим по едно дърво на подходящи терени в населените места и в планините. Това е толкова достъпна и достойна за всеки човек благородна екологична „зелена“ постъпка, с която ще се намалят природните бедствия и ще си помогнем да живеем в по-здравословна и екологична среда.“

Учредителят на фондацията Невена Праматарова е популярна журналистка в БНР, водеща на седмичното предаване за изкуство и култура "Артефир" на програма "Христо Ботев" и дългогодишен кореспондент за България на Радио Китай за чужбина. Понастоящем се ангажира с осъществяването на нови екопроекти, а като учредител продължава да подпомага дейността на колегите си във фондацията.

Ангелина Праматарова - Фрийман е финансов експерт и икономист, живее и работи във Форт Колинс, Колорадо и се грижи за българското дърво там.

Адвокат Цветан Цветанов, понастоящем управител на фондацията е известен и с прогнозите, които прави в своите футуристични разкази. Като един от малкото български футуролози, той предвижда твърдо още преди години появата на "виртуалния" човек на планетата, виртуалния начин на живот и общуването онлайн.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!