TimeHeroes: Изкуството да владееш времето, за да помагаш

70 000 доброволци и 2 000 мисии за 8 години на платформата за доброволчество

Зарина Василева 09 април 2020 в 09:07 6074 0

Във всяка извънредна ситуация неизменно присъства ненатрапчивият и непоколебим щит на доброволците. Те са анонимни, тихи и безрезервно отдадени на каузата да помогнат. Настоящата ситуация около борбата с пандемията също не прави изключение. Още от първите дни на извънредното положение се появиха множество желаещи да се включат в различни организации, общини, болници.

По данни, събрани от институции и организации, близо 4000 са новозаписаните доброволци, заявили желание да участват с доброволен труд и средства при доставката на храни и лекарства.

Кризисният период отново поставя на дневен ред липсата на закон за доброволчеството. Повече от 10 години организации, които работят по темите на доброволчеството настояват за неговото приемане и нормативната уредба, уреждаща обученията, статута, застраховките и създаването на единен регистър на доброволците. На фона на това в Народното събрание предстои гласуване на промени в Закона за Министерството на вътрешните работи, чрез които да се даде възможност доброволци да оказват съдействие при осъществяване дейността на полицейските органи, органите за пожарна безопасност и защита на населението. Предложение, което буди противоречиви очаквания как точно ще бъде прилагано на практика, и как ще се осъществява контролът върху дейността им

Именно извънредната ситуацията, в която всички се намираме, дава възможност да помислим за нови, работещи начини, по които можем да бъдем полезни, да продължим да помагаме и да бъдем съпричастни, убедена е Благовеста Николова, директор на платформата TimeHeroes.

TimeHeroes

TimeHeroes е платформа за доброволчество и най-голямата общност, която свързва доброволчески каузи с граждани, които искат да помагат в България. Платформата съществува от 2012 година и има над 1 милион посещения годишно. Успешно осъществените мисии за този период са малко над 2000, а официално регистрираните доброволци са почти 70 000.

Обичаме да казваме, че благодарение на TimeHeroes се случват хиляди малки и големи актове на добрина всеки ден. Вярваме, че неофициалната статистика на осъществените “мисии” е още по-впечатляваща. А те са най-разнообразни и са в подкрепа на различни каузи - деца, възрастни хора, животни, човешки права, образование, култура, хора с увреждания и други, разказва Благовеста.

Хората, които искат да се включат като доброволци в някоя от каузите могат да избират между различни категории, различна продължителност и различна ангажираност. Има каузи, които отнемат буквално 10-15 минути, има такива, които се случват в рамките на ден, а има и такива, които предполагат постоянен и по-дългосрочен ангажимент.

Мотивация

Mотивацията е нещо много лично, различно за всеки, както и нещо, което идва отвътре. Моята лична мотивация е свързана дълбоко с това, че вярвам в нашата кауза, знам колко е важно тя да съществува, както и да продължи да се развива и популяризира все повече, споделя Благовеста.

Възможността да си част от организация, която има действителен принос към развитието и активизирането на така нареченото гражданско общество у нас, да си част от общност, в която хората предпочитат да забелязват проблемите и да действат смело за разрешаването им, е нещо, което ме кара да продължавам всеки ден.

Мисля, че ключовите думи са действие и промяна, както и заедност, защото всичко е наред, когато сме заедно и си помагаме, убедена е тя.

Каузите

TimeHeroes съществува, за да покаже, че доброволчеството е най-автентичният начин да се прояви емпатия и добрина; да се съберат всички доброволчески каузи на едно място, така че да е лесно да бъдат намерени, и да помогне на повече хора да станат част от тази култура.

Всяка кауза, която е открила своите отдадени доброволци, е успешна, независимо колко малка или голяма е тя, но в инициативи като посочените, доброволците са основната движеща сила и без тях мисията не би била възможна.

Пример за това е социалната кухня към храм “Св. Пророк Илия” в кв. Дружба в София: Вече 20 години, всяка седмица без изключение, доброволци приготвят топла храна за близо 400 хора в крайна нужда. През годините в кухнята са помагали буквално хиляди доброволци - някои може да са отишли само веднъж, а други са останали до ден-днешен. Организаторите споделят, че 90% от отговорниците, които поемат логистиката и координацията на дежурствата, са се появили благодарение на TimeHeroes.org.

Предизвикателствата

Горди сме с всичко, което сме постигнали, както и сме благодарни за всички научени уроци по пътя. Според проведено през 2019 г. проучване на Алфа рисърч познаваемостта на TimeHeroes в България e цели 11% (тоест знаят за организацията или са участвали в каузи през нея), щастлива е за спечеленото доверие Благовеста.

Въпреки това, доброволчеството в България си остава сравнително непопулярно и това е основното предизвикателство, с което се сблъскват гражданските организации. Според официални проучвания само 12% от хората в България участват редовно в доброволчески дейности, а това нарежда страната ни на предпоследно място от ЕС, при средно за ЕС 24%.

От друга страна, всеки “проблем” е възможност за креативно решение, за нов начин, по който да погледнеш дадена ситуация. Опитваме се това да е водещия ни подход на работа.

Извънредно положение

В самото начало на обявяване на извънредното положение, имаше период, по време на който всички преживяхме някакъв шок и тогава като че ли всичко беше спряло. Това от една страна неминуемо се отрази на активността в платформата, на организациите, които подкрепят каузи, както и на възможностите за включване в доброволчески инициативи. От друга страна, заради изключително високите изисквания за предпазни мерки, по-големите и по-мащабни акции за директна подкрепа (доставки на храна, лекарства, друг тип подкрепа за възрастни хора и хора с увреждания) засега организират единствено общините и социалните служби към тях, тъй като само те могат да гарантират спазването на тези мерки, разказва Благовеста.

От TimeHeroes обаче бързо се адаптират към ситуацията и реагират адекватно с мисии, които могат да се изпълняват от разстояние, от вкъщи или такива, които се случват при спазване на високи изисквания за безопасност.

Поддържат контакт и с различни общини и болнични заведения, за да им предложат подкрепа за набиране на доброволци.

С една от мисиите, които публикувахме във връзка с извънредното положение - Съсед на помощ, насърчаваме всички да подадат ръка на своите съседи, които са по-застрашени от вируса заради възраст или здравословно състояние. Идеята е съвсем проста - поставяш плаката на информационното табло в твоя вход, оставяш контакти и неща, с които можеш да помогнеш - да напазаруваш, да изхвърлиш боклука или просто да си поговориш с някой, който има нужда от разтуха.

Плакатът е свален над 1000 пъти, а ние събираме истории и снимки от всички, които вече са помогнали на свой съсед, разказва с радост Благовеста Николова.

Този материал е част от проект „Граждански Хъбове в университети: активизиране на гражданската енергия в подкрепа на гражданските организации“ (ACF/61), изпълняван от Български център за нестопанско право с партньорството на фондация „ОФФ Медия“ и финансиран от Фонд Активни граждани България (https://www.activecitizensfund.bg/) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Най-важното
Всички новини