Отиде си модната икона Вивиан Уестууд

OFFNews 30 декември 2022 в 09:08 5933 0

Уестууд

Снимка Getty images

Вивиен Уестууд

Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд почина на 81-годишна възраст.

Нейната дизайнерска къща публикува кратко изявление в Twitter, в което се казва, че тя е починала в четвъртък, 29 декември, "мирно и заобиколена от семейството си в Клафъм, Южен Лондон".

"Светът се нуждае от хора като Вивиен, за да направи промяна към по-добро", се казва в изявлението.

Модната кариера на Уестууд започва през 70-те години на миналия век с пънк експлозията, когато радикалният ѝ подход към градския уличен стил завладява света. Но тя продължи да се радва на дълга кариера с поредица триумфални дефилета в Лондон, Париж, Милано и Ню Йорк.

Името на Уестууд се превърна в синоним на стил и отношение, дори когато тя променяше фокуса си от година на година. Обхватът ѝ е огромен, а работата ѝ никога не е предвидима.

С нарастването на нейния авторитет тя сякаш излиза извън рамките на модата, а нейни модели са представени в музейни колекции по целия свят. Младата жена, която презираше британския елит, в крайна сметка се превърна в една от неговите водещи фигури и използваше елитното си положение, за да лобира за реформи в областта на околната среда, въпреки че поддържаше косата си боядисана в яркия оранжев нюанс, който се превърна в нейна запазена марка.

Андрю Болтън, куратор на Института за костюми към музея "Метрополитън" в Ню Йорк, заяви, че Уестууд ще остане в историята за това, че е пионер в пънк стила, съчетавайки радикалния моден подход с анархичните пънк звуци на групата Sex Pistols, ръководена от тогавашния ѝ партньор Малкълм Макларън.

"Те дадоха на пънк движението вид, стил и то беше толкова радикално, че се откъсна от всичко в миналото. Разкъсаните тениски, безопасните игли, провокативните лозунги. Тя въведе постмодернизма. Тя беше толкова влиятелна от средата на 70-те години. Пънк движението никога не се е разсейвало - то се е превърнало в част от модния ни речник. Сега то е мейнстрийм", казва той.

Дългата кариера на Уестууд е изпълнена с противоречия. Тя е бунтарка през целия си живот и е удостоявана няколко пъти с почести от кралица Елизабет II. Тя се обличаше като тийнейджърка дори през 60-те си години и стана открит защитник на борбата с глобалното затопляне, предупреждавайки за гибелта на планетата, ако климатичните промени не бъдат контролирани.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews