Наследниците на граф Игнатиев

Вероника Шербанова 02 март 2012 в 13:35 7376 1

Граф Игнатиев
Граф Игнатиев

Тази година се навършват 180 години от рождението на граф Николай П. Игнатиев, човекът, подписал от името на България Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г.  Днес негови потомци живеят в Москва и Киев, Шотландия, Канада.

„Моят идеал беше свободна България. Аз мечтаех за това още от 1862 г. и в душата си съм благодарен, че можах да го видя осъществен. Моето сърце принадлежи на българите и аз желая на българския народ да процъфтява в тези мои мечти“, казва граф Игнатиев след подписването на Санстефанския мир.

Цялата дейност на граф Игнатиев като посланик на Русия в Константинопол от 1864 г. до Освобождението е свързана с премахване на турската власт. Благодарение на него на Цариградската конференция през 1877 г. Великите сили за пръв път признават съществуването на България и правото й на свобода.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) като генерал от пехотата, а след това и при сключването на Санстефанския договор между Русия и Османската империя на 3 март (19 февруари по стар стил) 1878 г.

Граф Николай Игнатиев и съпругата му Екатерина Леонидовна имат осем деца – Павел (умира рано), Леонид, Павел, Николай, Алексей, Владимир, Екатерина и Мария.

Заради Октомврийската революция многобройната фамилия се разпръсква. „По света има много потомци на граф Игнатиев, но никъде другаде няма такова отношение към рода Игнатиеви, както в България“, каза при последното си гостуване в България през 2009 г. неговата пра-пра внучка Олга Чевская. Тя пристигна у нас за 110-годишнината на 6-о СОУ в столицата, чийто патрон е прочутият й прадядо.

Чевская разказа, че Игнатиев бил изключително принципен човек, много религиозен, строг, но добър с внуците си. Учел ги на български песни и често ги карал да му пеят „Шуми Марица“. Чевская е единствената му наследница, живееща в Русия. Работи като старши сътрудник в Института по черна металургия в Москва, има една дъщеря и двама внуци.

В Канада живее друг от потомците на графа – проф. Майкъл Игнатиев, историк, публицист и политик. Той е доктор по философия от Харвардския университет и дълги години преподава в едни от най-известните университети в света. От декември 2008 г. до месец май миналата година той е лидер и ръководител на Либералната партия в Канада. Тогава Игнатиев напусна позицията си след изключително слабите резултати на партията в парламентарните избори в страната. В Канада живеят още Николас Игнатиев – помощник на министъра на социалната политика, и Андрю Игнатиев – директор на благотворителната организация „Спасете децата – Канада“.

В Шотландия живее Пол Игнатиев, друг правнук на Николай Игнатиев. Той работи дълги години в системата на УНИЦЕФ. У него се пазят черновите на Санстефанския мирен договор.

Наследници на граф Игнатиев живеят още в Швейцария и Германия.

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!