Директорът на най-стария вестник в Чехия е българин

OFFNews 06 декември 2023 в 16:33 3350 0

Веселин Вачков

Снимка Личен архив

Веселин Вачков

Веселин Вачков е българин с впечатляваща професионална кариера в чужбина. Роден през 1968 година в Дряново, израстнал в Шумен, днес той ръководи една от най-авторитетните медийни институции в Чехия – всекидневника „Лидове новини“, който тази година празнува 130 години от основаването си.

Веселин Вачков заминава за Прага през далечната 1988 г., за да учи в престижния Карлов университет. Да поеме в тази посока го убеждава майка му проф. Кина Вачкова, която тогава е лектор по български език в Карловия университет. Той завършва с отличие три специалности – английска, чешка и славянска филология – и започва докторантура по компютърна лингвистика. През 1995-96 г. специализира в Оксфордския университет. Междувременно редовно публикува в чешки медии. Няколко години сътрудничи и на българската редакция на Би Би Си.

След завръщането си в Прага преподава в университета, където получава докторска степен, но успоредно с това все по-често се занимава със журналистика. Накрая тя надделява и в края на 1997-ма година той постъпва на работа в най-стария чешки вестник „Лидове новини“. Преминава през най-различни редакционни постове и само след три години става главен редактор на изданието. По това време той е най-младият главен редактор на национална медия в страната и първият чужденец в историята на чешката преса на този пост. Днес той е вече негов директор и отговаря не само за съдържанието, но и за икономиката му.

Той споделя, че ключът за успешната интеграция в чужда страна е преминаването поне през една степен на образователната й система, където чъжденецът „попива“ културата и манталитета на нацията приемник. Това обаче не може да стане без съвършеното овладяване на езика. Именно недостатъчното владеене на езика според него е най-честата причина много българи днес да не се интегрират добре в чужбина и да остават в периферията на съответните общества.

Благодарен е на родителите си за доброто образование, което са му осигурили. Има и разбиране за мнозината български родители, които искат техните деца да учат в западен университет. Но предупреждава, че не всички университети в чужбина са качествени и понякога е по-добре младият човек да изучи добра специалност в България, отколкото да учи в посредствен университет в чужбина.

През последните години се връща в България по-често, но е имало дълъг период, когато си идвал само веднъж годишно. И въпреки че живее в чужбина 35 години и прекарва ежедненевието си изцяло в чешка среда, д-р Вачков говори български език съвсем нормално, дори красиво и мелодично, с уважение към словото. Не може да си представи, как някой може да се забрави майчиният си език. Според него такъв човек или се преструва, или никога не го е говорил добре.

Езикът е страшно важен за идентичността на всеки човек, добавя д-р Вачков. Това важи и в смесените семейства като неговото. Съпругата му е от Словакия, запознали са се като студенти. Тя се научила български много добре, посещавала е и курс, за да си подобри граматиката. Макар за бащите да е по-трудно да предават родния си език в смесена семейна среда, д-р Вачков се е постарал със своите деца. С дъщеря си до тръгването й на чешко училище е говорил само на български и днес тя може да го ползва свободно, както впрочем и още 5 други езика. Пише си с баба си на български. Вече е на 20 години и следва международни отношения в Сорбоната в Париж. При сина си – признава - нямал толкова време и неговият български е по-пасивен, но има основа и вярва, че, попадайки в българска езикова среда бързо ще го развие. Децата нямат проблем да бъдат билингви от ранна възраст, но всеки родител трябва да им говори на собствения си език, не да ги смесват – такъв е опитът на семейство Вачкови.

Като уважаван журналист, д-р Вачков вярва не само в доброто образование, но и в качествените медии. С гордост описва вестник „Лидове новини“ като вестникът на образованите чехи. Разбира се подобно на България, и в Чехия хартиените издания на вестниците са предпочитани предимно от хората в по-висока възраст. В интернет изданието влизат по-младите хора, в по-активна възраст. Но и в двата случая неговата медия залага на качественото съдържание.

Най-важното
Всички новини
X

Мистерии в Хераклея Синтика