Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Деца помагат на деца: Малките орлета от Разград

Николаос Цитиридис 14 декември 2016 в 07:14 11499 1

Снимка OFFNews

Между блоковете в разградския квартал "Орел" намираме комплекса от Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ), където ни води кампанията "Деца помагат на деца". Тя е посветена на това деца от Съвета на децата към агенцията за закрила на детето да посещават ЦНСТ-та и да помагат на настанените хлапета там за домашни в училище, а и не само.

Гост от Съвета на децата в Разград беше 14-годишната Андреа от местната езикова гимназия "Екзарх Йосиф".

ЦНСТ-то в Разград бе едно от най-добре оборудваните за деца, които бяхме виждали до момента. "Деца помагат на деца" мина през Варна, Бургас, Пловдив, Карлово, София, Плевен и Враца.

Влизаме в просторно помещение, където децата вече подредени ни чакат, за да започне официалната част, а именно - представяне на проекта пред децата. Най-скучната за тях част мина, като малчуганите с щастие разбраха новината, че Андреа ще ги посещава всяка седмица, за да им помага с домашните.

Най-честите затруднения, които децата имат в училище, са по математика и английски. Любимите им часове са по физическо, но това съвсем не е случайно. Разград е градът на футболния тим Лудогорец, по който децата са луди. Освен футбола, децата от ЦНСТ-то в града са фенове и на тениса на маса. Истинският ентусиазъм у децата за нашето посещение дойде, когато им предложхме да поиграем малко на тяхната маса.

Влизаме в другата сграда на комплекса, където е залата за игра. Започна разиграване кой да бие пръв сервис. Срещу мен на масата стоеше 7-годишно хлапе, което след 5 безкомпромисни точки ми каза, че е шампион с награди и медали по тенис на маса, което ме отказа тотално.

Слънчевото време ни позволи да излезем на двора и да поритаме топка с по-големите момчета, които показаха завидни умения с коженото кълбо. Няколко от хлапетата тренираха в Лудогорец и буквално ни скриха топката.

Докато децата играеха, се запознахме и със 17-годишната Добринка, която си мечтае да следва моден дизайн в София, защото в столицата има приятели. Тя също е шампионка по тенис на маса, но модата е нейната страст. Добринка съвсем не е първото дете от институция, с което се запознаваме и ни споделя за мечтите си. Всяко едно от нашите посещения в Центровете за настаняване показваше най-важната гледна точка в случая - това на децата. А те, поне видимо, бяха щастливи, но за едно дете е трудно да скрие радостта или тъгата си. Усмивките показваха, че правилният път е открит. 

Най-важното
Всички новини