Боб Хейс: историята на един 90-годишен ултрамаратонец

ОFFNews Последна промяна на 22 ноември 2016 в 18:25 6637 2

Боб Хейс е на 90 години и реже сам дървата си за огрев, приготвя кленов сироп и се занимава с калиграфия. Тази богата биография е допълнена и от още една особеност на американеца - той участва в маратони и ултрамаратони откакто е на 60 години, пише "Runner's World".

Всяка година Хейс участва в около 30 състезания, а зад гърба си има финиширани между 100-125 ултрамаратона и 600 състезания с по-къса дистанция.

Хейс не притежава компютър, а когато регистрациите за състезанията са онлайн, му помагат внуците или сина му. Тъй като няма достъп до интернет, често разбира за състезанията в деня на старта им.

Дълги години се занимава с дърводелство и споделя, че работата му в гората и с тежки материали му е помогнала да бъде в добра форма и на 60, когато започва да тича. 

"Винаги съм имал активна работа. Наистина обичах работата в гората. В края на работния ден мразех да се качвам обратно в камиона и да карам към дома. Бяхме голям екип от дървосекачи. Това беше просто една наистина хубава работа", споделя той.

По бягането го запалват трите му деца. Те споделят, че им е отнело известно време, за да го убедят да излезе да тича. 

"През 1986 година най-накрая ме накараха да отида на едно състезание. После отидох на още едно, после на още три, после на още десет", казва той. 

Три пъти седмично Хейс тича по 4-5 километра, а през останалите дни - по 1.6 километра. Когато се готви за ултрамаратон обаче, режимът му се променя - тогава тича само веднъж седмично в продължение на 5 часа, а през останалото време се възстановява.

"Просто ще продължавам да тичам, докато мога. Не съм сигурен колко дълго още ще мога да го правя, но просто продължавам, защото ако спра, това ще бъде краят и ще бъда отнесен в Рая".

Двама журналисти подготвят филм за Боб Хейс. В рамките на 17 месеца те заснемат 4 състезания, в които участва Хейс, а също така го следват и в ежедневието му. 

Може да видите кадри от филма за Боб Хейс в следващото видео:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

59994

2

Red or Dead

22.11 2016 в 21:54

......'чесън' бил и геронтофил, що ли не се учудвам.....виждам почваш доста да експлоатиращ този акаунт, време е да “поработим“ и тук..:)))