София филм фест: Какво да гледате днес

OFFNews 08 октомври 2020 в 10:14 1835 0

Ето какво може да гледате днес в рамките на фестивала София филм фест:

КИНО „ЛЮМИЕР ЛИДЛ"
19:30 >> Най-новият филм на Иван Черкелов „НЕ ВЛИЗАЙ В ПРЕРЕКАНИЕ С ПЕРСОНАЛА НА БАНЯТА" ще бъде представен за първи път на голям екран в София в програмата на 24-тия СФФ #ЕСЕН. Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник. 


ДОМ НА КИНОТО

18:00 >> Мърс Кънингам е определян като първия хореограф, който създава „независим подход към модерния танц" и отправя предизвикателство към установената реалност. В 3D филма „КЪНИНГАМ" режисьорката Ала Ковган събира последното поколение от танцьорите на неговата трупа, за да представят най-добрите образци от репертоара, създадени между 1942 и 1972 година. 


20:00 >>Игралният дебют на майстора-документалист Андреас Хорват е „ЛИЛИАН" е уникален разказ, създаден по истинската история на емигрантката Лилиан Алинг - рускиня, която решава да напусне Ню Йорк и пеша да се завърне в родината си. Годината е 1927. По случайност Лилиан е открита от работници в канадските северни гори. Въпреки предупрежденията, тя продължава пътуването си сама. Това е хрониката на едно бавно изчезване.

КИНО „ОДЕОН"

18:00 >> „ИЗВИНЯВАЙТЕ, ЧЕ НЕ ВИ НАМЕРИХМЕ" е най-новият филм на майстора на социалното кино Кен Лоуч. Рики и семейството му водят трудна борба за погасяването на заем, взет след финансовата катастрофа през 2008 г. След като се сдобива с нов микробус, семейството се надява да започне собствен бизнес и да възвърне част от независимостта си. 

20:30 >> В „ПРИМАМЛИВОТО ОТВЪДНО" на Атом Егоян е пресъздадена е историята на уважавания адвокат Мичъл Стивънс (в ролята Йън Холм), заминал за малко канадско градче по следите на трагична автобусна катастрофа, за да потърси възмездие за загиналите жертви. 

ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ – КИНО „СЛАВЕЙКОВ"

19:30 >> „ЛЕТЯЩИЯТ ЦИРК" на режисьора Фатос Бериша разказва за група актьори от Косово, които преценяват шансовете си да пресекат нелегално границата с Албания с надеждата, че ще срещнат техния идол, Майкъл Пейлин от комедийната група „Монти Пайтън". 

КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „G8"

20:00 >> „ЕДНА ГОДИНА В БУРГУНДИЯ", част от програмата Кино Гурме, проследява живота на седем семейства винопроизводители от района на Бургундия във Франция. Всяка реколта е капсула на времето, бутилирана частица от историята на една година с нейния специфичен климатичен отпечатък, кризи и триумфи. 

EURO CINEMA

19:30 >> „АДАМ" на режисьорката Мариям Тузани, включен в програмата „Франкофония 50", с изключителна деликатност представя темата за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. 

ОКИ ДОМ НА КУЛТУРАТА „ИСКЪР"

19:00 >> „МАРТИН ИДЪН" на Пиетро Марчело е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, номинирана за „Златен лъв" във Венеция 2019, а Лука Маринели получи престижната „Coppa Volpi" за най-добър актьор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови