Италия дава 300 млн. евро за опазване на културното си наследство

ОFFNews 05 януари 2016 в 13:21 6092 1

Снимка Fabio Campana/epa/Corbis

Част от златния дворец на Нерон.

Златният дворец на император Нерон, стените на средновековния град Сиена и основите на Венеция ще бъдат реставрирани, след като Италия одобри отпускането на 300 милиона евро за опазване на културното си наследство, съобщи "Гардиън".

Грижата за натрупваните с хилядолетия архитектура и изкуство е постоянен проблем за страната заради постоянната нужда от поддръжка. Заради наложените финансови съкращения и лошо управление на наличните средства много исторически места са в занемарен вид, а някои от тях дори се рушат. 

Стените на Сиена са един от паметниците, които ще бъдат възстановени с 2,2 милиона евро през следващите 3 години. Инвестиционният план бе разкрит, малко след като правителството на Матео Ренци прие бюджета за 2016 г., в който се отделят повече пари за култура. В плана за развитие на културата се предвижда и раздаване на пари на 18-годишните за ходене на културни събития като филмови прожекции и др. 

Рисунка, която предполага как е трябвало да изглежда златният дворец на Нерон.

По план 13 милиона евро ще отидат за възстановяване на златния дворец на император Нерон, построен в Рим като паметник на него самия, който след това е погребан от император Траян.

Над 6 милиона евро ще бъдат похарчени за различни проекти, които да реставрират основите на различни сгради във Венеция, които предпазват постройките от потъване във водата. 50 милиона евро пък ще отидат за поставяне на аларми и камери по различните културни обекти.

Domus Aurea (Златният дом, Златната къща) е дворцово-парков комплекс, построен от Нерон върху части от хълмовете Палатин, Есквилин и Целий след Големия пожар в Рим през 64 година.

Дворецът така и не бил довършен, но дори започнатото впечатлявало: комплекс от здания, според различните данни, разположени на площ от 40 до 120 хектара, акцентът на цялото съоръжение била 35-метрова статуя на Нерон, получила названието "Колос на Нерон". Този дворцов комплекс и да наши дни се явява най-голямата от всички царски резиденции, построени на територията на Европа, а по света отстъпва само на "Забраненият град" — резиденцията на китайските императори.

След смъртта на Нерон през 68 г. недостроеният дворец е разрушен. Впоследствие на тази територия са построени обществени здания - Колизеят, форумът и термите на Траян, Арката на Тит, Базиликата на Константин и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови