Европа ни дава 2 пъти повече пари за спорни реставрации на крепости

ОFFNews Последна промяна на 26 ноември 2015 в 16:04 4660 6

Европейската комисия реши за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация на паметници по европейски програми да са около 300 милиона евро, което е над два пъти повече от досегашното, съобщи БНР.

Решението се взима във време, когато правителството на България и гражданите ѝ в лицето на редица историци, реставратори, археолози и архитекти са в задочен спор относно качеството на извършваните с европейски пари реставрации на национални културни ценности, които сериозно застрашават историческите обекти от унищожение и загуба на автентичност.

Според експертите, ако правителството не вземе незабавни и ясни мерки, бутафорните строежи и реставрации ще продължат, като има опасност да се превърнат в близко бъдеще в повсеместна държавна практика, която да затрие необратимо исторически обекти от местно и световно значение.

На този фон и на двойното увеличение на евросредствата за въпросните спорни реставрации парламентарната комисия по култура и медии е решила да премахне Националния институт за недвижимо културно наследство като задължителен орган, който да трябва да одобри събарянията, ремонтите и всякакви други намеси по сградите, обявени за паметници на културата. Промените гласят, че вече всяка община ще може да използва експерти, назначени на щат от нея, които да дават необходимата оценка при инвестиционни намерения и намеса при даден паметник на културата - тоест дали и как той да бъде ремонтиран, достроен или направо съборен.

"Практиката, която използва държавността, е свързана вероятно с лични интереси на чиновниците за тяхното лично финансово облагодетелствуване. Защото това, което се прави с паметниците на културата, освен че е вредно, че ги разрушава и унищожава и деформира, между 20 и 80 процента от парите, които се използват за тази цел по европейските програми, не отиват по своето предназначение. Вероятно това е причината, поради която държавата не иска да влизат в детайли външни експерти. Ако някой не може да се справи с някой паметник, по-добре е да го затрупа. За да се запази автентичността на паметника, трябва да се инвестират всички пари и за тях няма да остане нищо", коментира пред БНР Владо Руменов - координатор на Форум "Културно наследство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.11 2015 в 14:58

Бабини Видини кули покрай турската граница НЕ ползват отстъпка, даже когато са изпълнени икономично от дървен камък (Кракра).

Луксозно театралничене в гранит с патентован средновековен хоросан пък налага значително поскъпване на бутафорията. Но ефектът си струва. Яко е.

Потурите се разграбиха, само в бозав цвет останаха децки размери. Бели туники за весталки и поетеси - само срещу освидетелстване от регистриран гинеколок.

27.11 2015 в 00:24

ГРАДИМ КАЧЕСТВЕНО И В СРОК 'секакви Хрельови кули и др., а за кметства в пакет със Трапезица правим отстъпка до края на февруари.

Три синджира роби вече не влизат в офертата, оти забегна’а към Германистан.

Не отлагайте, сега е моменто, докато си имаме
=ПРОФ. ЮФ,
=АКАД. БОЖОДИ и
=кулТурски министър на
=Режима БоБо

26.11 2015 в 16:50

"истинска ли е?" - съвсем истинска е, като караш от Радомир за Перник, точно преди да влезнеш в Перник погледни нагоре вляво и замри от възторг.

Глей що е лепота: https://goo.gl/maps/Chvpae6VSM82

26.11 2015 в 16:42

тази снимка с бутафорната надградена част на крепостна стена . истинска ли е? и ако е истинска човека измислил това трябва да бъде пребит с камъни в центъра на софия

26.11 2015 в 16:20

Приятелите и познатите на Шибаняка и Веждито ще напазаруват много бентлита.

26.11 2015 в 16:07

На вниманието на:
БХК
Фондация Америка за България
и сродните организации.

Ц Е Н О Р А З П И С
за прогресивни интелектуални услуги (2015 г.)

В качеството си на модерен и прогресивен мислещ човек, предлагам следните услуги:

- ежедневно сърфиране из статии и коментари и иронизиране на българското племе (200 лв./месец)
- стихотворение за величието и страданието на някое от малцинствата
- модерно (20 лв)
- традиционно (по договаряне)
- дълъг и аргументиран пост за смисъла от западните традиции и обичаи (и безсмислеността на българските) - 50 лв.
- иронизиране на конспиративни теории - 20 лв.
- иронизиране на национални празници - 30 лв.
- осмиване на исторически факти, в т.ч. турското присъствие (аргументирано) - 80 лв.
- сравнение на България с други уредени държави по повод новина от злободневието - 40 лв.
- публикуване на читателски коментари разобличаващи българският бит и култура в чуждестранни медии - 400 лева на месец
- есе за тричането - 60 лева
- колаж от реплики на световни лидери осмиващи българия - 10 лева с предоставени материали; 50 лева без предоставени материали
- саркастична карикатура тип "меме" надписана на латиница - 5 лева
- обоснован статус относно превръщането на исторически обекти в "бутафория" - 30 лева
- допълнителни ключови думи към всеки текст - по 5 лв. - "булгури", "българина", "тая държава", "нема да се оправиме никога",
- карикатурка изобличаваща недостатъци в бита на българина - 20 лв.
---
Интонация - саркастична; позиция - арогантно-интелектуална; не отговаря на обидни коментари.
* Предпочитам плащане под формата на дарения от физически лица.

 
X