Европа ни дава 2 пъти повече пари за спорни реставрации на крепости

ОFFNews 26 ноември 2015 в 16:04 5519 6

Крепостта "Кракра" в Перник.

Европейската комисия реши за следващия програмен период средствата за реставрация и консервация на паметници по европейски програми да са около 300 милиона евро, което е над два пъти повече от досегашното, съобщи БНР.

Решението се взима във време, когато правителството на България и гражданите ѝ в лицето на редица историци, реставратори, археолози и архитекти са в задочен спор относно качеството на извършваните с европейски пари реставрации на национални културни ценности, които сериозно застрашават историческите обекти от унищожение и загуба на автентичност.

Според експертите, ако правителството не вземе незабавни и ясни мерки, бутафорните строежи и реставрации ще продължат, като има опасност да се превърнат в близко бъдеще в повсеместна държавна практика, която да затрие необратимо исторически обекти от местно и световно значение.

На този фон и на двойното увеличение на евросредствата за въпросните спорни реставрации парламентарната комисия по култура и медии е решила да премахне Националния институт за недвижимо културно наследство като задължителен орган, който да трябва да одобри събарянията, ремонтите и всякакви други намеси по сградите, обявени за паметници на културата. Промените гласят, че вече всяка община ще може да използва експерти, назначени на щат от нея, които да дават необходимата оценка при инвестиционни намерения и намеса при даден паметник на културата - тоест дали и как той да бъде ремонтиран, достроен или направо съборен.

"Практиката, която използва държавността, е свързана вероятно с лични интереси на чиновниците за тяхното лично финансово облагодетелствуване. Защото това, което се прави с паметниците на културата, освен че е вредно, че ги разрушава и унищожава и деформира, между 20 и 80 процента от парите, които се използват за тази цел по европейските програми, не отиват по своето предназначение. Вероятно това е причината, поради която държавата не иска да влизат в детайли външни експерти. Ако някой не може да се справи с някой паметник, по-добре е да го затрупа. За да се запази автентичността на паметника, трябва да се инвестират всички пари и за тях няма да остане нищо", коментира пред БНР Владо Руменов - координатор на Форум "Културно наследство".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови