Българско военно чудо: Героични срaжения за „Родопската Шипка“ (видео)

Последна промяна на 11 ноември 2017 в 11:07 4958 1

Третият епизод от документалната поредица „Българско военно чудо“ пресъздава бойния подвиг на средногорци от 1912 г., застинал в българската история като „Родопската Шипка“.

Късометражният филм разказва за героичните сражения на полковник Серафимов и 21-и Средногорски полк срещу турския Родопски отряд начело с Явер паша през Балканската война.

Още по-време на първата битка на 7 октомври, войската на полковник Серафимов успява да освободи Девин и да отстрани опасността турските армии да прекъснат съобщенията по долината на река Марица. Всяка следваща мисия на 21-и Средногорски полк е все по-трудна, но полковник Серафимов не се отказва и прекъсва връзката между турските войски в Тракия и Македония. Средногорската армия е тържествено посрещната от жителите на Пашмакли, Райково и Устово (днешен Смолян).

На свой ред Явер паша организира настъпление през Рудозем, застрашавайки тила на българите, които обсаждат Одрин. В тежки битки на 19 и 20 октомври първа и втора дружина на 21-и полк обединяват сили и смазват трикратно по-многобройния турски противник.

Разколебани относно силата и намеренията на вражеската войска, част от 21-и полк е пренасочен към старата граница от щаба на бригадата. Полковник Серафимов е против тази смяна на стратегията, защото ще остави българските села в района в ръцете на противника. Чувството за дълг към новоосвободените жители и мисълта за тяхната съдба не напускат съвестта на офицерите. Целеустремен, полковник Серафимов заявява твърдо: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!... През трупа ми трябва да се мине!”.
На 21 октомври, след двукратен отказ за оттегляне на полка от страна на Серафимов, съдбоносният бой започва...

Третият късометражен филм от документалната поредица „Българско военно чудо“ е част от образователната инициатива на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Тя има за цел да разкаже по интригуващ начин за ключовите битки на българската армия след Освобождението, въвличайки учениците в славните моменти на нашата история по един съвременен начин. Документалните филми се прожектират в десетки образователни заведения в страната, като от „Българска история“ изнасят открити уроци пред учениците.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15222

1

Стефан

11.11 2017 в 22:48

Тия момчета от "Българска история", все по-силно ме учудват. Като ги видях за пръв път, си мислех че ентусиазмът им бързо ще се свърши.
Браво на тях обаче, далече ще стигнат. И понеже вършат полезно и хубаво дело - още по браво!