Шефът на колоезденето: Изтърбушиха ни 4-5 кмета, но Обиколка на България ще има, ще има и победител

OFFNews 21 август 2017 в 17:28 3802 0

Евгени Димитров (вдясно) твърди, че само промяна на Обиколката към ново и атрактивно ще я спаси от изчезване

Известният журналист Иван Нанков постави чрез OFFNews притесненията си относно опасността от обезличаване на Обиколката на България, едно от най-старите колоездачни състезания в света въобще. Даваме веднага право на отговор на Евгени Димитров, шефът на Български колоездачен съюз, познат и като бивш депутат. 

Ето какво каза Евгени Димитров:

Ще започна отдалеч с организацията на Обиколката, която стартира преди година. Смятахме да разширим, да я направим по-мащабна. Получихме уверенията на няколко кмета, че ще вземат етапи. Казано на жаргон, "изтърбушиха" ни в последния момент. Става въпрос за 4-5 града. Отказаха се и ни оставиха без време за реакция.

Така дойде дойде идеята за иновацията с цел да я направим по-атрактивна, защото е страшно трудно да привлечеш състезатели.  Първо, изтеглихме Обиколката на България точно преди Световното в Норвегия. Така мнозина ще дойдат, за да направят последен тест на формата си.

Второ, разделението на две - Север и Юг, ще даде възможности на класни колоездачи да пристигнат, за да спечелят точки от две състезания. Но ще направят разходи само за едно пътуване, което също е атрактивно.

Победител ще има, независимо, че се водят генерални класирания в две състезания, признати от Международната федерация по колоездене. Съответно, всяко едно от тях ще има крайно класиране.

Още преди първото обаче Техническият комитет ще обяви регламент, по който ще бъде определен комплексен шампион от двете състезания. Няма да се събират автоматично времена. Ще се точкуват етапни победи, спринтове, катерачи, млади състезатели, въобще, всички традиционни  категории.

Отборите ще са информирани предварително, така че ще знаят отлично как вървят и в надпреварата за комплексен шампион на Обиколката на България.

Не виждам смисъл от заяждания, това си е 66-ата Обиколка на България. Просто търсим всячески начини за спасяването,  тъй като този спорт е в критично състояние, като изключим планинското колоездене.

Средства липсват, спонсори няма, бюджетът ни от държавата за цяла минала година е 257 000 лева, от които 100 000 за Обиколката. Но вместо да разберем, че трябва да направим състезанието по-атрактивно, няма да се учудя, ако прогоним някой състезател с нашите си вътрешни проблеми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови