Как ще бъде определен победителят в Обиколката на България?

Иван Нанков 21 август 2017 в 16:21 2698 0

Парадокс 1: Ръководството на Българския колоездачен съюз /БКС/ сам'о се опитва да съсипе Обиколката на България – една от малкото му останали „витрини”. През 2014 година враждуваща с управата на БКС група успя частично в подобно начинание и тогавашното издание на едно от най-старите колоездачни състезания в света не се състоя.

Парадокс 2: Тази година същата група, но вече на власт, иска да повтори упражнението, но по-друг начин - с „новаторски” хватки. Сега Обиколката е заплашена от разцепване, а оттам – от обезличаване и - фактически – от заличаване.

Парадокс 3: Управата на БКС реди упорито /само/убийствени „пасианси”, режейки клона, на който седи. От това страда най-много колоезденето, чието развитие за началниците в БКС очевидно не е основна грижа, а досадна „притурка”.
Ето сега, дни преди началото на 66 международна колоездачна обиколка на България /МКОБ/, научаваме, че ръководството на БКС е решило да я разпарчетоса на две – на „МКОБ Север” /3-5 септември/ и на „МКОБ Юг” /7-9 септември/.

Променена е и заявката в Международния колоездачен съюз /ЮСИ/, като и двете „парчета” са от категорията на досегашната Обиколка – 2.2, но няма и помен от онази, историческата, с поредния й номер – 66; обявени са просто две нови състезания.

От този акт произтичат обичайните формални изисквания за надпревари от този ранг, от което работата се оскъпява и усложнява.

Двете състезания, настояват „творците” от БКС, ще са...едно - Обиколка на България, само че не с един, а с двама/!?/ победители – един от „Север”, и един - от „Юг”. Едновременно с това от нарекъл се „официален сайт на Обиколката” бе разпространена информация с маршрут от седем етапа, след „първата част”, на север - почивен ден. С това бъркотията от поредицата фалшиви новини става пълна.

Ей на това му се вика иновация и принос в международното спортно движение. „Старомодните” французи броят педантично изданията на своя Тур – 104; сантименталните италианци отбелязаха гордо 100-тното си „Джиро”; белгийците - своята 87-ма обиколка. Това, впрочем, са и единствените национални обиколки, които са по-стари от нашата. Ние обаче – не, искаме да почнем ново летоброене, досегашното – в килера.

И защо е всичко това? Питаме и не получаваме смислени отговори. Сещаме се само за две фрази при подобни случаи – „Шерше ла фам” /”Търсете жената”/ и „Фолоу дъ мъни” /”Следвайте парите”/.

Няма да „търсим”, ще „следваме”.

От БКС за получили 90 00 лева за МКОБ 2017 от Министерството на младежта и спорта /ММС/, сиреч от държавния бюджет, и вече ги „усвояват”. Очевидно - по, меко казано, особен начин – по тертипа „Едно за две”. /Ако, разбира се, субсидията от ММС не е увеличена за две обиколки от категория 2.2. Едва ли, но когато всичко е зад пердето.../.

Ще допуснем ли унищожителното „пъпкуване” на Обиколката?

Не бива да допуснем за втори път да бъде прекъсната дълголетната традиция и добрата стара Обиколка да бъде обезчестена. Стига й едно конфузно и срамно спиране преди три години. Не е ли обидно да припомняме, че Обиколката не е нечия бащиния, а е всенародно дело, заченато още в първата третина на миналия век.

Няма смислени причини авторитетното състезание да бъде разсичано на две, още повече, че финансирането от държавата /би трябвало да/ е целево - точно и само за него, а не за някакви новоизмислени сурогати.

Не би било лошо, разбира се, у нас да има още не две, а повече многоетапни надпревари, но Обиколката не пипайте. Тя е неделима, трябва да остане целокупна и да бъде структурирана по стандартния за съвременния колоездачен свят начин.

А че от БКС са безпомощни да й увеличават бюджета и да я укрепват /чрез реклами, спонсори, телевизионни права и пр./, като добавят по нещо към парите, които държавата дава за нея, се вижда отдалеко. Проблемът обаче е, че там не се и опитват да правят това достатъчно настойчиво.

Ето защо, господа „новатори” от БКС, обявете веднага официално наредбите на двете/!?/ обиколки и се опитайте да ни убедите, че тeзи „туин пийкс” са... 66-а Обиколка на България. И не забравяйте: по-голямата част от парите, с които се каните да ги правите, са от джоба на данъкоплатеца и от небездънните каси на няколко общини, подкрепящи всъщност каузата на Обиколката от 1924 г.

Моралната страна на въпроса около достолепното име и богатата история на Обиколката няма смисъл да засягаме - ясно е, че понятия като „достойнство”, „чест”, „памет”, „отговорност” са ви познати дотолкова, доколкото да им се надсмивате.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!