Папанов облича жълтата фланелка в Слънчев бряг

OFFNews Последна промяна на 10 май 2017 в 13:30 2511 0

Мартин Папанов от националния отбор на България спечели първия етап на международния колоездачен тур "Мемориал Димитър Янков" и днес ще облече жълтата фланелка във втория ден от надпреварата.

Така силното морско състезание, което е кръг от Световната купа, започна с престижна българска победа. След отлично каране и тактика, Папанов бе най-добър в първия състезателен ден по близо 100-километровото трасе от Несебър през Каблешково и Брястовец до Рудник, с финал отново в Несебър.

17-годишният казанлъчанин, който в момента тренира в КК "Лястовица" при бившата звезда в родното колоездене Данаил Петров, кара като лъв и завърши с време от 2:11.36 часа, на цели 7 секунди пред лидера на националния отбор на Турция - Ибрахим Доган, който остана втори.

Мартин и турчинът се откъснаха от основната група още на 58-ия километър, след премията за активност в Рудник. После двамата бегълци методично увеличаваха преднината си пред колоната, като километри преди финала Папанов показа по-голямата си класа и финишире пред Доган с преднина от 7 секунди.

Трети, на повече от минута, остана друг българин - Даниел Иванов от КК "Несебър", който пресече първи от основната група финала.

Надпревара с​е провежда за четвърта година и е в памет на известния бизнесмен, голям общественик​, доайен на съвременния български туризъм и голям радетел на колоезденето в България Димитър Янков - основател на местния колоездачен клуб ​"​Несебър​"​.

Папанов ще се опита да запази жълтата фланелка днес във втория етап, който стартира от Слънчев бряг, минава през Ветрен и финишира в Кошарица.

Стартът е следобед пред емблематичния хотел "Хризантема", като мястото не е избрано случайно. Хотелът е известен със своята "зелена алея на спортната слава", в която се извисяват борчета, засадени от легендата в световното колоездене Еди Меркс - най-добър колоездач в историята, и от българската олимпийска шампионка Румяна Нейкова.

Дължината на трасето на втория етап е малко над 100 километра. Комисарят на Международният колоездачен съюз U.С.I. - Милан Дроджик, досега е много доволен от организацията на тура "Мемориал Димитър Янков". Словакът даде висока оценка на домакините и организаторите от Хотелско дружество "Слънчев бряг хотел Холдингс" и хотел "Хризантема", които са осирурили отлични условия за състезатели, треньори, съдии и и гости.