Обиколката на България тръгва от паметника на Незнайния войн

OFFNews 02 септември 2017 в 13:00 3442 0

На 3 септември, неделя, от 12 часа пред паметника на Незнайния воин в София ще бъде дадено началото на 66-та колоездачна обиколка на България. През тази година тя ще бъде разделена на два етапа - северна и южна обиколка, въпреки че идеята на Българския колоездачен съюз беше тя да бъде с продължителност между 10 и 14 дни.

Поради проблеми с общините и наложена санкция от ЮСИ обаче самата обиколка ще бъде проведена в рамките на една седмица, стартирайки в София и завършвайки в Пловдив.

В обиколката ще вземат участие пет български и 10 чужди отбора. Българските са националният отбор (за първи път), Хемус (Троян), КК Несебър, КК Цар Симеон (Пловдив) и обединен отбор на Драг и Левски. Най-добрите български колоездачи ще вземат участие в обиколката с националния отбор. Това са Николай Михайлов, Радослав Константинов и дългогодишният победител в обиколки Евгени Балев.

Чуждестранните отбори са: националните отбори на Турция и Азербайджан, Партизан (Сърбия), Туснад (Румъния), Стяуа (Румъния), Минск (Беларус), Колос (Украйна), клубни отбори от Великобритания, Унгария и Република Южна Африка, последният от които е ръководен от легендата на българското колоездене Христо Зайков.

Обиколката стартира с етап от София до Троян (160.8 км). Това е един от най-тежките етапи, тъй като се изкачват три височини, а последната от тях - Беклемето, е най-коварната и с най-висока трудност от цялата обиколка. След това предстоят два полуетапа от Троян до Плевен (66 км) и от Плевен до Свищов (71.3 км).

Третият етап, с който завършва северната обиколка, е от Свищов до Елена (111 км). На 6-и септември има почивен ден, а на 7-и стартира южната обиколка с най-дългия етап Елена - Ивайловград (235 км). Следва етап от Ивайловград до Стара Загора (147.5 км) и на 9-и обиколката приключва с етап от Стара Загора до Пловдив (98.2 км).

От МВР увериха, че предприемат всички необходими мерки за гарантиране на безопасността на участниците.

За утре е създадена временна организация на местата, където ще премине колоната:

Старт - 12.30 от площад "Народно събрание", след това ще се отправи по ул. "Дунав", ул. "Московска", бул. "Мадрид", бул. "Ботевградско шосе", околовръстния път, с. Долни Богров, гр. Долна Малина, гр. Горна Малина, селата Негушево, Осоица, Саранци, Долно Камарци, Челопеч, гр. Златица, гр. Пирдоп, гр. Клисура, с. Розино, с. Кърнаре и ще финишира в гр. Троян. Един час преди стартиране, както и един час преди състезателите да достигнат съответното трасе движението на пътни превозни средства ще бъде временно спирано от екипите на Пътна полиция.

За информация на водачите на превозните средства - по предварителни данни, около 13 часа, колоната ще напусне столицата и ще е на разклона Варна-Бургас до с. Долни Богров. От този час състезателите ще се отправят по Подбалканския път. Около 14.30 часа се очаква колоездачите да преминат през Златица; приблизително около 16 часа през Кърнаре; а финалът в Троян - около 16.30 часа.

Пътна полиция препоръчва на водачите да изберат обходни маршрути за придвижване и да не планират преминаване в споменатите часови интервали по изброените шосета - Подбалканския път и прохода Троян-Кърнаре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови