Забраниха колоезденето на Еди Меркс

OFFNews 14 ноември 2019 в 16:22 4576 0

Петкратният победител в Тур дьо Франс Еди Меркс е получил лекарска забрана да се качва на колело. 74-годишният бивш елитен състезател пострада тежко по време на каране с приятели в средата на октомври.

Той беше приет в болница и освободен след петдневен престой. Травмите в областта на главата обаче са били доста сериозни и са се наложили допълнителни изследвания.

"Явно съм имал късмет. Ако по-някакво съвпадение точно покрай мястото на инцидента не беше минала медицинска сестра, то аз съм щял да си отида", казва Меркс, който си припомня и предишната си голяма катастрофа като млад състезател преди 50 години.

На 9 септември 1969-а той оцелява по чудо на състезание във Франция, когато участва в жестока катастрофа в стена, предпазваща зрителите. Човекът, срещу когото се състезава, и който е редом с него при удара - Фернан Вамбст, е мъртъв.

Меркс е натрошен, а гърбът му е особено тежко пострадал с гръбначни изкривявания и вътрешни кръвоизливи. Близо 6 месеца изкарва по болници и се възстановява. На следващата година печели Джирото и Тура.

Легендата говори и за смъртта на близкия си приятел Раймон Пулидор, който почина в сряда сутринта след дълго боледуване.

"Той е икона в колоезденето. Франция го обичаше много", казва Меркс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови