Западни медии: България избра проруския кандидат

OFFNews 14 ноември 2016 в 10:20 10152 4

България избра проруския кандидат за президент, пишат западни медии.

Приятелски настроен към Русия политически новак спечели изборите в България, съобщава Reuters, цитирайки данните от екзит пола и припомня, че генерал Румен Радев е подкрепян от социалистическата партия у нас. Агенцията отбелязва, че подкрепата за Радев сред много широк кръг от българските избиратели е довела до обещание за оставката на десноцентристкия премиер Борисов.

53-годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарованието от Европейския съюз и притесненията сред избиратели, че България се отчуждава от все по-агресивната Русия, пише още агенцията.

Бившият началник на военновъздушните сили Радев казва, че България трябва да бъде прагматична в балансирането на задълженията си в ЕС и НАТО и същевременно с това да търси начини да се възползва от връзките си с Москва.

Съчетан с политическата нестабилност, уклонът на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, коментира Ройтерс.

Агенцията, която отбелязва и победата на проруски кандидат за президент в Молдова, прогнозира, че оставката на Борисов ще доведе до предсрочни избори през март, а те може да бъдат последвани от месеци на тежки преговори за сформиране на коалиция.

Проруският кандидат спечели президентството в България, пише и "New York Times", който също свързва резултатите в България с тези в Молдова. Изборите в двете държави дават нови доказателства за победа на национализма в много части по света - добра новина за руския президент Путин, който иска да отслаби връзките между държавите в ЕС и да се стигне до отмяна на санкциите срещу Русия. Путин приветства топло и избрания за президент в САЩ Доналд Тръм, припомня агенцията.

Нарастващият национализъм в страните членки на ЕС, движен от отхвърлянето на западните либерални нагласи и подклаждан от най-голямата бежанска криза от Втората световна война, нараства застрашително и застрашава западното единство. Корупцията също е фактор, който тласка хората да поглеждат към Путин с благосклонност.

Проруски кандидати спечелиха вчерашните президентски избори в Молдова и България, осигурявайки на Москва нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор, пише и американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

4

Лопе де Вега

14.11 2016 в 14:57

Не само западните. Вижте в "Politolog.net" от днес какво има по въпроса.

Ватенките се кефят. Нашите мурзилки - също.

Поздрав!

13056

2

Какавидков

14.11 2016 в 11:02

Мангизите отново ще поскъпнат:)