Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

ЦИК показа бюлетината за изборите и машината за гласуване

В 69 държави ще има секционни избирателни комисии

OFFNews Последна промяна на 18 март 2021 в 18:04 4649 0

Снимка Цветомир Петров/БТА

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образец на бюлетината на предстоящите парламентарни избори. Тя ще е дълга около 60 см. Показани бяха и машините, и как се гласува с тях. 

Общо 30 партии и коалиции ще се явят на предстоящия вот. Вече беше изтеглен жребият, който определи как ще бъдат подредени формациите в бюлетината. С номер 31 в нея ще е опцията "не подкрепям никого".

С хартиена бюлетина ще се гласува по стандартния начин. Със син химикал със знак Х или V върху номера на формацията или независимия кандидат. По същият начин се отбелязва и преференцията. Номерата на преференциите започват от 101.

Бюлетината трябва да е така сгъната, че да се виждат двата печата на гърба ѝ, но да не се разкрива тайната на вота на избирателя, а отрязъкът в горния десен ъгъл да бъде открит и да може да се откъсне. Предстои ЦИК да излезе със специално решение за препоръчителния начина на сгъване, но той вероятно ще бъде както досега - с едно прегъване.

Как ще се гласува с машините

С машини ще се гласува вот в 9390 секции в страната. Те ще бъдат поставени в секциите още в деня за размисъл. В неделя член на СИК ще активира машината за гласуване, след това машината трябва да отпечатва свидетелство, което се казва нулев протокол за откриване на изборния ден. Нулевият протокол е списък с партии и кандидати с преференции. 

Когато гласоподавател иска да подаде своя вот с машина, член на секционната комисия трябва да му даде карта. Картата се поставя в машината и се появява на екрана електронна бюлетина. Партия и преференция се избира на тъчскрийна. След това избирателят може директно да подаде гласа си или да прегледа какво е маркирал. Втората опция дава възможност на избирателя се поправи, ако без да иска е натиснал грешна партия или преференция.

След като избирателят натисне "Гласувай", от машината излиза хартиена разписка с QR код. Гласоподавателят връща картата на секционната комисия. Разписката се сгъва и се поставя в отделна урна, предвидена за машинното гласуване.

До 20 май се подават заявления за подвижна секция

Избирателите трябва до 20 март да заявят желанието си да гласуват с подвижна секция. Това може да стане с електронно заявление или с пълномощник в общината по местоживеене. Когато тези заявления са 10 или повече ще бъде образувана секция.

По подобен начин стоят нещата и с подвижните секции за карантинираните заради Covid-19. Те обаче имат време до 31 март да подават до общината по местоживеене заявления за гласуване. Това ще може да става по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Няма да се изисква удостоверявате, че хората са карантинирани или в изолация, защото общинската администрация ще извършва тази проверка. Подвижна секция отново ще се разкрива при поне 10 заявления, но тези секции са отделни от тези за хората с увреждания.

Ако даден избирател иска да гласува по настоящ, а не по постоянен адрес, до 20 март трябва да подадат такова заявление.

Секции ще има в 69 държави

В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определихме и условията за образуване на секции в лечебни заведения, каза говорителят на ЦИК Таня Цанева. Секциите са между 460 и 470. Утре ще бъде определен окончателният им брой.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови