Лекари от листата на ГЕРБ-СДС в Търново: Модернизацията на болниците ще задържи младите специалисти

OFFNews 16 март 2021 в 13:40 1277 0

Политиките на ГЕРБ за перманентно подобряване на материалната база и адекватно заплащане в сектора на здравеопазването ще осигурят нужните специалисти и персонал, което е и гаранция за по-добри здравни грижи за пациентите. 

Това увериха в поредица от срещи с хората от Велико Търново и общината уважаваните лекари д-р Николен Стойнов и д-р Валентин Точков. Медиците са кандидати за народни представители от листата на ГЕРБ-СДС за 4-и Многомандатен избирателен район. 

Само за година държавата инвестира над 2 млн. лв. МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново за подобряване на материалната база. В началото на април предстои да заработи основно ремонтираното Първо хирургично отделение, а с 1,5 млн. ще бъде изграден нов хибриден хирургичен блок, обяснява д-р Николен Стойнов. Хирургът е убеден е, че навременните и правилни решения и увеличаване на държавната субсидия, насочена към финансирането на лечебни заведения по линия на Наредба 3 ще създадат условия за достъпно, ефективно и модерно здравеопазване, което е и основен приоритет на ГЕРБ. 

С насочването на средства по региони, с инвестиции в съвременно оборудване и високи технологии специалистите могат да се развиват като консултанти и ментори. Така младите колеги няма да се притесняват за своето професионално развитие. Това ще ги мотивира, след като завършат своето медицинско образование, да имат интерес да останат в извънстоличните болници, включително и във Велико Търново и да се реализират там, казва д-р Валентин Точков. Той дава пример с обновеното детско отделение в търновската болница, което е на високо равнище като оборудване и условия. „Само за тази година имаме петима специализанти, които ще завършат висшето си медицинско образоване и желаят да останат да работят във Великотърновската болница“, обяснява педиатърът. Оценява като много добра изготвената от министрите на здравеопазването и образованието наредба, според която за студентите, които имат сключени договори за работа с конкретни болници, образованието ще бъде безплатно. Така държавата ще инвестира в кадри, които след това ще се върнат в системата на здравеопазването и ще вложат своите познания и умения по места. 

Д-р Стойнов и д-р Точков са убедени, че проф. д-р Костадин Ангелов като министър е успял да вникне дълбоко в проблемите на здравеопазването. Добрата материална база, съвременната апаратура и квалифицираните специалисти са начинът бившите окръжни болници да станат високотехнологични. Сред най-важните цели на ГЕРБ е и завършване на реформите и модернизиране на спешната помощ и ускоряване на дигитализацията на здравеопазването, което е постижимо в следващия мандат, категорични са двамата лекари и кандидати за народни представители. 

---------------------------------

Парламентарни избори 2021

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови