Майор Иван Милов: Аню Ангелов заложи мини в Министерството на отбраната

Юлиан Христов 12 април 2013 в 17:51 4146 2

Иван Милов, Българска офицерска легия
Иван Милов, Българска офицерска легия "Раковски". Снимка: БГНЕС

Председателят на Българска офицерска легия "Раковски" майор Иван Милов напусна армията в знак на несъгласие със социалната политика, водена от предходното ръководство на Министерството на отбраната. Легията беше основният организатор на протестни шествия на военнослужещите, което накара бившият министър Аню Ангелов да спре да приема професионалната организация, като изразител на интересите на офицерския, сержантския и войнишкия състав в Българската армия. Има ли социално напрежение в армията и кои са заложените капани в администрацията от предишното ръководство на Министерството на отбраната - отговор на тези въпроси потърсихме от майор Милов. 

Поставихте ли исканията от протестите си на служебния министър на отбраната и кои от тях той може да изпълни?

Поискали сме среща с министър Тодор Тагарев. Към този момент отговор няма. Умишлено не подадохме заявка за участие в учредения Обществен съвет при министъра на отбраната, защото според нас функциите на този съвет го свеждат до една говорилня, която не е стигнала до никакви конкретни решения. Нашите искания са свързани с бързи и спешни решения, които трябва да се предприемат към действащите военнослужещи, защото положението в армията в момента е много тежко и трагично.

Поради липса на парламент обаче сегашният служебен кабинет не може да предприеме (дори да има желание, а досега не е декларирано такова желание) стъпки за законодателни промени, които касаят нашите искания – нещо, което изразихме в проведените от Българска офицерска легия „Раковски“ две патриотични шествия. Затова ние ще се радваме на среща с новия служебен министър на отбраната, за да поставим пред него проблеми, които са от неговата компетенция и които той би могъл да реши. Това например са възможностите за решаване на проблема с натовареността на военния състав и произхождащата от това невъзможност да си вземат отпуските - да се даде възможност тези отпуски да се отлагат по-дълго във времето, а не хората да се принуждават, когато имат право на компенсации, да излизат в отпуск. Има и проблеми при логистичното осигуряване, униформите – елементарните неща, които са необходими да върви службата нормално.

Има ли проблеми в изплащането на средствата за наем на жилище, при командированите военнослужещи?

Да, има забавяне и това може да се уреди с вътрешен административен акт на министъра на отбраната. Това е в неговите правомощия. Това също е сред въпросите, които смятаме да повдигнем пред него. Те трябва да се изплащат регулярно. Знаете, че широко прокламираната „добра“ социална политика на предишния министър, не доведе до нищо добро. И за това ние искаме малкото, което държавата дава за българския военнослужещ, да се дава в срок. Защото, повярвайте ми, човекът, който дава жилището си под наем на въпросния военнослужещ, не се интересува от това, че някой изплаща или не полагаемите за това средства. Средствата трябва да се изплащат легулярно и навреме.

Военният министър постави и въпроса с т.нар. „чантаджии“ в министерството и за чиновниците пенсионери – какъв е проблемът с тази категория хора?

Проблемът на първо място е морален. На второ място той е чисто професионален. Морален е, защото не се дава възможност на млади военнослужещи да кандидатстват за определени длъжности в МО. Ако няма хора, които да покрият необходимите критерии – да, тогава да се пристъпи към назначаването на хора, които вече са извън състава на въоръжените сили. Има обаче млади момчета, достатъчно квалифицирани и подготвени да заемат тези длъжности така че  господата, които са излезли в заслужен отдих след дадените години във въоръжените сили, да почиват наистина. Проблемът, който в момента възниква, е поради „прекрасните“ промени, направени от предишния министър. В българските въоръжени сили в момента има вакуум в средния ешелон, този, който носи основните задачи, които са ни дадени като членове на НАТО и от които по никакъв начин не можем да се откажем. Това са хората, които водят цялата професионална подготовка в армията. Момчетата, които напуснаха, имат потенциала – но тук пак опираме да законови промени – да бъдат полезни за въоръжените сили и да дадат този опит, за да може вакуумът да се преодолее.

Наистина ли това са най-скъпите държавни чиновници – един път взимат пенсия и втори път – добра заплата в министерството?

Въпросът, както казах, не е толкова до заплащането. Тези хора вероятно са наистина много добри експерти. Но в един момент те ще напуснат министерството по етапния ред и на тяхно място пак ще остане вакуум. Тези длъжности преди бяха военни и се заемаха от кадрови военни. В един момент бившият министър ги направи цивилни, за да може верните си хора да ги остави на работа. Аню Ангелов направи тези длъжности съвсем умишлено от военни в цивилни, за да защити и да съхрани хората, които са му верни. Ако говорим сумарно, да, вероятно отделяната сума за издръжката на тези хора е по-голяма, в което няма лошо. Лошото е, че не се допускат млади хора да заемат тези длъжности и да работят повече. Сега се получава така, че Аню Ангелов е заложил мини в министерството – негови хора, които ще саботират всяка една дейност.

Това нагнетява ли допълнително социалното напрежение в армията?

Определено. При положение, че един военнослужещ не вижда възможността за развитие нагоре като премине в МО и там даде своята експертна оценка, на него му е ясно, че това не може да стане. Какъв му е мотивът на този човек да остане в армията? В този смисъл служебният министър може да направи актуализация на щатовете на министерството. Става въпрос за длъжностите, за които се иска експертна подготовка на военно ниво. Всички говорят за цивилната експертиза в МО. Да, трябва да я има, но тя пак се прави от бивши военни. Много по-изгоден за държавата вариант е да наеме кадрови военнослужещ в администрацията, който ще получава полагаемото му се възнаграждение за звание и ще върши повече работа, отколкото пенсионирания военен чиновник, който и пенсия ще взима, и заплата. В момента един от тези чиновници пенсионери взима повече пари от колкото един действащ военен. Това е дисбалансът. Ние призоваваме служебният министър да направи една много задълбочена оценка на моментното състояние на МО и на хората, които работят в него и на тази база да даде перспективи на хората, които в момента са под пагон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!