Стотици военни на протест в София

Последна промяна на 23 февруари 2013 в 14:04 2765 2

Стотици военни излязоха на протест, организиран от легия

Няколкостотин души се включиха в протестното шествие на Българска офицерска легия "Раковски" днес в София, предаде БГНЕС.

Исканията им са отмяна на пенсионната система за служителите в армията, прокарана от министъра на отбраната в оставка Аню Ангелов. Тя предвижда военнослужещите да излизат в пенсия след навършване на определена възраст, а не както беше досега – при натрупан стаж. Договорената пенсионна възраст за младшите офицери е 52 г., а за старшите – 54 г. За да се пенсионират, летците, водолазите и парашутистите трябва да навършат 42 г.

Само в първите 4 дни на 2013 година са връчени заповедите за уволнение на над 1000 военнослужещи. Общо от 2012 година досега над 2500 военни са напуснали редовете на въоръжените сили.

"Армията всяка година се топи, а някои хора от министерството се опитаха да ни убедят, че намалява броят на напускащите. За съжаление това не е така, броят се запазва, но общата маса на военнослужещите намалява. Това за нас е недопустимо. Къса се връзката между можещите и знаещите и най-младите, които тепърва започват работа във въоръжените сили" , коментира председателят на легия "Раковски" майор Иван Милов.

Протестът на легията, започнал в 11 ч. пред паметника на Незнайния войн в София и продължи към площад "Независимост" (Ларгото). Шествието временно блокира едно от пътните платна на бул. "Цар Освободител". Крайната му точка отново ще е Паметникът на незнайния войн и храм-паметник "Александър Невски".

Протестът на военните е подкрепен и от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Майор Милов коментира и мерките за сигурност при протеста на 19 февруари с думите:

"Ръководството на Министерството на отбраната показа, че то не е българското управление на Министерството на отбраната. За нас е непонятно изкарването на улицата на машините "Пустинни котки", които са доставени за българската армия, за да се използват единствено и само при работа по време на мисии".

На шествието дойде и бившият военен министър Николай Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2013 в 00:10

Подкрепете утре всички протестиращи , заедно можем повече! Протеста на Военните и Синдиката на Полицията , само показва , докъде сме я докарали с досегашните 'играчи' ...

23.02 2013 в 14:20

Сега му е времето да се потърси отговорност от пигмея, който сипеше лъжи от трибуната на парламента. Питам: По чия заповед и на какво основание са изкарани "Пустинните котки"? Ако е за охрана на мероприятие с участие на войски, навярно БА в България е на мироопазваща мисия. Защо тогава военнослужещите не получават предвидените в Закона добавки за участие в мироопазващи мисии?
По чия заповед и на какво основание са изкарани подразделенията на жандармерията? Ако няма писмени заповеди, под отговорност да бъдат привлечени Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Аню Ангелов. Ако има - който ги е подписал.
 
X

Парламентът на живо