Хиляди излязоха на протест в страната (видео)

18 февруари 2013 в 17:47 4959 6

Протестът в Пловдив, Снимка: OFFNews
Протестът в Пловдив, Снимка: OFFNews

Серията от протести в страната продължава и днес, като протестиращи излязоха по централните улици на по-големите градове в страната. 

В Пловдив шествие от близо 300 души тръгна по централните улици на града. Традиционно протестът започна на площада пред сградата на EVN още в 17.00 часа. Шествието продължи по улица "Г. Данов", като трябва да приключи пред сградата на Централната поща. 

Протестиращите скандираха "Мафия", "EVN вън", "Национализация" и "Няма да платим". Шествието протича мирно и без инцидента под засилената охрана на полицията и жандармерията. 

Протестът приключи малко преди 19.00 часа, като към него се присъединиха още хора и тълпата набъбна до 500 души. Протестът мина спокойно и без инциденти. Протестиращите са имали намерение да блокират булевард "Цар Борис Трети Обединител", но полицията е реагирала своевременно с кордон, строен под наблюдението на шефа полицията в Града под тепетата Тодор Чонов и шефа на Охранителна полиция Тодор Гребенаров.

След като приключи протестът, малка част от около стотина души продължиха с шествие до сградата на БНТ-Пловдив като скандираха срещу медийното затъмнение и необективното отразяване на протестите. 

За утре в 17.00 часа е планиран нов протест пред сградата на ЕВН, като се очаква маршрутът на шествието да е различен и протестиращите да се отправят към паметника на Васил Левски. За да стигнат до него обаче, те ще трябва да преминат през един от най-оживените централни булеварди в града - "Руски", което означава парализа на града в пиковите часове.

Междувременно днес стана ясно, че още един автомобил на електроразпределителното дружество EVN е запален през нощта в Пловдив. Палежът е извършен към 2.30 ч. тази сутрин. Колата е била паркирана на ул. „Георги Измирлиев” 65.

За последните 10 дни, това е четвърти палеж на автомобил на EVN в Пловдив.

Варна

Близо 5000 души се събраха и днес пред общината във Варна, за да протестират срещу високите цени на тока и монополите. Този път протестиращите смениха маршрута, като вместо към катедралата се отправиха към икономическия университет в града. 

На протеста присъства неформалният лидер Иван Петров, който преди няколко дни беше намушкан с нож. Протестът беше подкрепен и от обществени личности като Мишо Шамара.

Шествието продължи със скандирания "Всеки ден ще е така до победата" и развети трибагреници. 

Арестуваните след вчерашния погром във Варна са трима. Двама от тях са криминално проявени братя. Днес от "Енерго-Про" осъдиха вандалските прояви. Те предложиха безплатни проверки за електромерите на тези потребители, които имат съмнения, че уредите отчитат правилно. Те заявиха, че са готови на всякакви схеми за разсрочване на задълженията.

Протестиращите се уговориха утре отново да протестират в 18.00 часа. В памет на Васил Левски те ще проведат факелно шествие.

След 19.00 часа шествието във Варна продължи по булевардите „Княз Борис Първи“, „Васил Левски“ и „Приморски“, като продължава и към общината. По пътя всички шофьори и автобуси ги подкрепяха с клаксони.

Част от протестиращите се отправиха пред сградата на местното ВиК.  

Около 19.45 часа част от протестиращите се отделиха и се отправиха към катедралата. Голяма част от протестиращите се разотидоха. 

Събралите се на протеста тръгнаха към Аспаруховия мост, но жандармерията успя да ги изтласка и те се насочиха към ул. „Девня“. Там отново пътят им беше пресечен от полицаите. Част от тях се опитаха да пробият кордона, започнаха да хвърлят камъни по сградата на Енерго-про и счупиха няколко прозореца.   

Част от протестиращите стигнаха до сградата на "Енерго-Про, като хвърляха камъни и счупиха стъкла. Те бяха отблъснати от жандармеристи, няма пострадали. 

Кюстендил

Около 100 души се събраха на протест в Кюстендил. В началото демонстрантите почетоха паметта на Васил Левски. Жителите на града се обявиха против високите цени на тока и водата. Събралите се на площад „Велбъжд“ посрещнаха с аплодисменти новината за уволнението на Симеон Дянков.

Утре ще бъде избран координационен комитет, който да ръководи следващите действия на протестиращите. Ще бъде направена и декларация, в която ще бъдат изброени исканията на жителите на Кюстендил. Направена е и подписка, в която са се включили повече от 5500 души.     

Благоевград

Над 3000 протестиращи се събраха в понеделник вечерта в центъра на Благоевград.

Люси Манова, един от организаторите на протеста срещу непосилните сметки за ток, обяви, че демонстрациите продължават - всеки ден до неделя.

Според Манова, в сряда и чуждестранни медии ще отразяват бунта от Благоевград.

Следващият протест в Благоевград е насрочен за утре, в 18 ч., пред сградата на общината.

В Стара Загора за втори ден група от младежи организира протест срещу високите сметки за ток пред сградата на EVN. В листовките, които разпространяват инициаторите, се призовава за нетърпимост към „безумните сметки за ток”. Протестът се организира в социалните мрежи.

Димитровград

Около 2000 души се включиха в протеста в Димитровград. Те се събраха пред сградата на EVN и обстрелваха сградата с яйца и пиратки. След това демонстрантите се отправиха към пътя за Хасково и го блокираха.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика