Русия изпрати още военни части в Очеретино, но украинската армия контролира ситуацията

OFFNews 27 април 2024 в 20:01 5009 4

Украинска артилерия обстрелва руски позиции в Донецк

Снимка БТА/АП

Украинска артилерия обстрелва руски позиции в Донецк

Русия изпрати още военни части в Очеретино в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

След като през февруари руските сили превзеха града бастион Авдеевка, те бавно напреднаха през поне половин дузина села, тъй като изтощената украинска армия беше принудена да използва пестеливо намаляващите си артилерийски запаси, отбелязва Ройтерс.

Днес край Очеретино се водят ожесточени сражения, но Назар Волошин, говорител на украинското Източно командване, заяви, че ситуацията е "под контрол“ и украинската армия държи две трети от селото. По думите му украинските войски са успели да обстрелват района от селото, който е завзет от руснаците. "Врагът е блокиран и се предприемат мерки той да бъде изритан“, каза още Волошин.

Същевременно на север руските сили се опитват на всяка цена да превземат Часов Яр, въпреки че не са влезли в стратегически важния град, допълни говорителят на Източното командване.

Часов Яр, който е разположен на възвишение, се разглежда като врата към останалите важни градове в Донбас, които Русия иска да превземе. Украинските войски са превъзхождани по численост и въоръжение, но новият пакет от американска военна помощ значително повдигна бойния им дух.

Волошин каза, че очакваната от Украйна чуждестранна военна помощ включва боеприпаси, артилерийски снаряди и оръжия, които ще помогнат за обръщането на хода на войната на фронтовете край Бахмут и Авдеевка, както и в други райони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Кок

28.04 2024 в 21:11

Това че Украйна атакува много точно Военни обекти самолети кораби е защото западното оръжие което ползват е с до 1м
Точност.С руските попадения по болници училища блокове може да се каже че или са терористични или много много не точни.И едното и другото бутат имеджа на Русия и бъдеща продажба на оръжия в чужбина ще се компроментира

1000

4

Кок

28.04 2024 в 21:04

Тази война е решена но ще бъде много продължителна до пълно изтощаване на Русия.няма как икономика като Руската която е 1/22от тази на САЩ да не фалира.нямам предвид Евросъюза ГЕРМАНИЯ Англия Япония..Другото което се вижда че Русия няма точни високотехнологични оръжияСтрелят ракети пък където паднат.

1236

3

БотоксПутю

28.04 2024 в 03:13

Трудно се воюва с държава, за която човешкият живот не значи нищо. Ако въобще може да се нарече държава туй злокачествено образувание сред нормалните държави в света.

500

2

781000

27.04 2024 в 22:19

Уви, не контролира повече почти нищо. Както много като мен очакваха, прав се оказа генерал Залужний.
Донбас е окончателно загубен и може би толкова по-добре, ако фронтът се премести на по-защитаемо място.
Без войски на НАТО или поне някои страни от него, няма как да стане, нека спрем с илюзиите.

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков