Калин Янакиев: Това е протест на българското качество срещу българското количество

Последна промяна на 10 септември 2013 в 20:22 20519 137

Проф. Калин Янакиев
Проф. Калин Янакиев

Това е протест на българското качество срещу българското количество. Най-сетне българското качество трябва да бъде чуто. Но тези хора разбират само от епидермален натиск, затова трябва да възобновим количеството на този протест. Те трябва да видят срещу себе си количество, заяви проф. Калин Янакиев на дебат в Червената къща за протестите.

OFFNews проследи на живо дискусията, организирана от Червената къща, гражданско сдружение „ХАРТА” и „Протестна мрежа”.

Протестът е празник на гражданската изобретателност и чувство за хумор, изключителното радостно е на площада. Това е чудесен пърформънс, това е градската култура на артистичността, подчерта проф. Янакиев.

Според него, остроумно, а не порнографско е пресъздаването на картината на Йожен Дьолакроа “Свободата води народа”, за разлика от глупашкия стриптийз на едрогабаритна жена във втора младост на контрапротеста.

Ние сме на протеста, за да извършим радикални действия, а не да изнасяме концерт на Местан на бялото пиано пред парламента. Радикалното действие може да бъде и символично, каза Калин Янакиев.

Народът е разделен, това е вярно. Хора, които продължават да поддържат тази клика, защото им е обещала 5 лева за Коледа и дърва за зимата - това е друг народ, трудно ми е да живея под един покрив с него, призна той.

Изключително важно е, че една генерация, която няма личен опит от комунизма, възприе възгласите от началото на прехода. БСП се превърна в партията на комунистите и за младото поколение. И няма никакво значение, че в строгия политологичен смисъл тя не е комунистическа, подчерта проф. Янакиев.

Да не слушаме полицията

Не сме на протеста, за да слушаме полицаите какво ще кажат, а те да слушат нас. Когато има една по-голяма кауза: задържането на депутатите в парламента или недопускането на депутатите в парламента - това е демократична стъпка на протестиращите да спрат да слушат полицаите, когато им кажат „Отдръпнете се“, каза актьорът Ивайло Захариев.

Важното в протеста засега е самият протест. През 1989 г нямаше интелигенция, която да консолидира протеста. Сега за първи път софийската интелигенция излезе на улицата, заяви политологът Деян Кюранов. Според него, време е да си зададем въпроса: какво правим оттук нататък.

Протестиращите са европейците на България. Този протест е надежда за потенциално Възраждане, единствената възможна сила, която може да промени обществото, добави музикантът Лъчезар Косев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2014 в 13:08

Да Ви акам на "качеството", дето само сами се тупате по рамената.

28.10 2013 в 11:14

Един въпрос остава да виси със страшна сила: Де вий бяхте, смели демократи, когато протестирахме срещу: тройната коалиция, унищожаването на българската природа, АКТА, политиката на ГЕРБ наспроти културата и образованието и науката, монополите? Не ви видях никакви. А жалко. И за мен жалко, защото ви вярвах. Особено вярвах на Калин Янакиев. С един Иван Костов май ще си остана накрая :)

24.10 2013 в 07:48

Ти си този който отвращава Ти си този който предава тези които винаги са носили авангарда на света

24.10 2013 в 07:47

манипулатор Разединител Пратен

24.10 2013 в 07:41

не отговаряйте на комунисти няма смисъл те се спорят те само могат да унищожават всеки зародиш на родолюбство и морал защото тяхната майка е русия а техния морал че само те са прави и другото мнение е престъпление Само пишете мнение без да коментирате техните долнопробни лъжи и предсмъртни гърчове

24.10 2013 в 06:34

Боко е бил сигурно преподавател не мислиш ли Или това занимание ти е чуждо

23.09 2013 в 14:03

Напълно вярно, място там имат само елитните хипита от разни протести мрежи, 100 души премерно, винаги готовите да протестират анархисти още 100-тина и 50-тина марксисти - общо 250 души. Толкова останаха от 20000 в началото. Зараждащата се средна класа, която даваше енергията и смисъла на протеста отдавна не е там, тя в момента мисли кой е най-бързия начин за емиграция. Това са реалностите, другото са самонавиване и празни приказки на амбициозни кандидат политици.

17.09 2013 в 17:50

ЗА протестите съм,но не му прави чест на професора да нарича хората,които имат по-различни убеждения ''матр'ял''(в случая е използвал по-''вносни'' думи,но смисълът е пак този).
Г-н професор,съединението прави силата,а не противопоставянето бедни-богати,София-провинция,цигани-българи,''интелигентни''-''про ти'' и т.н.Противопоставянето е инструмент на алчната власт-разделяй и владей!
А баба ми Гицка от село Гинци може и да не знае какво е ''пърформънс'' (а и хич не и дреме на фустата!),ама аз пак си я обичам!Вашата баба дали знае или и нея да я презираме извисени интелектуално над масите?