Половината българи живеят в бедност

ОFFNews 03 ноември 2014 в 22:05 2981 7

49,3% от българите живеят под прага на бедността, със сериозни материални трудности или не успяват да се реализират на пазара на труда, което поставя България на първо място в Европесйкия съюз по бендост.

Това сочи изследване на Фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.

Една трета от бедните българи са работещи, а 27,9% от работещите на непълен работен ден са бедни. Тази тенденция е особено тревожна, тъй като показва, че в България работата не е гаранция за добро социално положение, се казва в изследването.

Според проучването най-бедните българи са тези двама възрастни и три или повече деца. Висок е процентът на бедните и при самотните възрастни хора – до 70%.

Изследването показва, че България е страната в ЕС с най-голям процент хора, живеещи в риск от бедност или в риск от социално изключване, а присъединяването към Съюза не е променило този факт. През 2005-2006 г. В риск от бедност са живеели 18,4% от българите. В следващата година процентът се увеличава до 22%, през 2011 г. Е 22,3%, а през 2013 г. - 20,8%.

Под линията на бедността е 10,3% от населението на Югозападния регион, както и 28,6% от Северозападния регион. Драматично е положението и в Североизточния, Югоизточния и Южния централен район на страната.

Част от проблема е и ниският брутен вътрешен продукт, който не надхвърля 47% от средноевропейските нива и показва, че имаме най-ниската производителност на труда на човек от населението в ЕС.

Анализът критикува държавната политика за образуването на цената не тока чрез потискане на ръста на тарифите, като от това се облагодетелстват богатите, както и за липсата на политика за подпомагане на енергийно бедните.

Принос за бедността в България са и високите косвени данъци, които се отразяват зле на хората с ниски доходи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови