Що е то биткойн и за какво да го използваме

OFFNews 03 ноември 2014 в 18:24 9873 3

Благовест Белев
Благовест Белев

Платежна система Биткойн става все по-популярен метод на разплащане не само по света, но вече и в България. Но какво същност представлява системата Биткойн, какви са предимствата и недостатъците й. На тези и още въпроси дава отговор Благовест Белев, който е един от учредителите на Българската биткойн асоциация и е един от организаторите на Първата Биткойн Конференция в България. 

Обяснете ни какво точно означава биткойн?

Биткойн е две неща едновременно - дигитална платежна система и единиците, които се разменят в тази система. Различното в тази система е, че всеки, който инсталира базовия софтуер, получава информация за всички транзакции в нея и така поддържа независимия поток от информация из мрежата. Като всяка друга дигитална система за разплащане, и при Биткойн има нужда от потвърждаване на всяка транзакция. В случая обаче транзакцията се потвърждава от независима и анонимна страна, избрана на произволен принцип чрез решаването на проблем с една математическа функция, като тази независима страна бива възнаградена с биткойн единици. Този начин на работа прави Биткойн системата много трудно пробиваема от трета страна с деструктивни намерения. На практика за почти 6 години функциониране не е имало външен пробив или проблем, който да не бъде отстранен. Потенциалът на една такава система е в свободната размяна на единици между хора или организации от цял свят много по-бързо, по-евтино и без посредник като банка, правителство или друга институция.

Би ли свършила работа тази платежна единица на един обикновен човек - потребител?

Обикновеният човек в САЩ вече може да си купи на практика всичко - от тенджера за кухнята до компютър или пътешествие до космоса (Virgin Galactic на Ричард Брансън). По-важното за обикновения потребител е, че използвайки тази система, преводите му са по-бързи, по-евтини, няма нужда от банкова сметка и избира сам дали да се отчита на държавата.

Биткойн валутата става все по-популярна у нас. Кои бяха първите стъпки за навлизането й като феномен и като ползвана виртуална платежна единица в България?

Първите стъпки у нас са същите като по целия свят. Тъй като тези единици не са издадени по нормален начин и продавани от някой, те нямат осезаема стойност. Хората, които първи виждат потенциала на системата, започват да приемат биткойните за разплащане, което само по себе си им дава стойност.

У нас малко или много са тези, които се осмеляват да ползват тази новост (знаем, че всяко ново нещо изисква време за изграждане на доверие)?

Малко са в сравнение с хората в Германия или САЩ, но не са малко за нашия прохождащ пазар. Българинът може да си купи дрехи, екскурзия, хранителни добавки и много други разнородни стоки и услуги.

Какви опасности крие биткойнът?

Най-голямата опасност за обикновения потребител е от виртуална кражба, в случай че не обезопаси устройството си (телефон, компютър, таблет) достатъчно добре. За щастие, съвсем отскоро на пазара се появи първото хардуерно устройство в света, създадено специално за съхранение на биткойни - TREZOR. Произведено в Чехия, доставя се по цял свят и е първата стъпка към лесното постигане на пълна сигурност. Друга потенциална опасност е от непредвиден проблем в протокола на платежната система и потенциално временно спиране на работата. Тези проблеми, обаче могат да бъдат отстранявани своевременно и системата да заработи бързо отново.

Какви са предимствата му?

Има много предимства в един свят, където биткойн или друга дигитална валута на този принцип е масовият стандарт за разплащане. Евтини или безплатни трансфери в целия свят, пристигащи за минути, много добра автоматизация за онлайн разплащания и търговия, липса на банки и централни банки, нулева инфлация или постоянно падане на цените, реални лихвени проценти определени на пазарен принцип, по-малко балони в жилища, акции и други активи, общо по-устойчиво икономическо развитие.

Възможно ли е някой ден да разчитаме само на виртуална валута?

С оглед на горепосочените предимства, не само е възможно, а е силно вероятно след 20 години да живеем в свят на такъв тип виртуални валути. Това ще стане обаче след период на силно напрежение и разтърсване в икономически, политически и военен план.

Биткойн системата тепърва ще се развива. Кои са най-новите явления, иновации, изобретения, свързани с биткойна?

Устройството за съхранение - TREZOR, споменато по-горе, е една от най-значимите иновации в момента. Важната новина от последните месеци e, че големи корпорации като Dell Computers и PayPal подкрепят Биткойн системата и внедряват разплащания чрез нея. В момента се забелязва и друга тенденция - навсякъде по света, включително и в България, се създават множество фирми за обмен между биткойни и хартиени пари. Това са сайтове, биткойн автомати, комбинирани със софтуери за съхранение в мобилните телефони и всичко това прави сдобиването с биткойни по-лесно и достъпно за обикновения човек. Една от последните технически иновации идва от Финландия и е възможност за комуникация на устройство с биткойн системата чрез радио вълни.

На 5 и 6 декември ще се проведе първата биткойн конференция у нас и въобще на Балканите. Тя има и образователна цел, защото ще присъстват чуждестранни лектори и ще могат да им задават и въпроси. Какво ще научат посетителите от нея?

Конференцията има за цел да събере всички хора, които се интересуват от иновацията и развитието на Биткойн от България и региона. Основното събитие е на 6 декември с лектори едни от най-активните и интересни хора свързани с Биткойн в Европа. Подгряващото събитие на 5 декември ще е по-въвеждащо и ще се обсъжда развитието от икономическа, техническа и регулаторна страна, като пряко се засегне обстановката в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!