Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Антикорупционната комисия отстрани подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Според бившия депутат от ПП решението на КПК е политически мотивирано и незаконосъобразно

OFFNews 27 юни 2024 в 12:43 9644 3

Андрей Гюров
Андрей Гюров.

Днес Комисията за противодействие на корупцията (КПК) уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на г-н Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно“, съобщиха от централната банка.

До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, г-н Гюров излезе в неплатен отпуск, съобщават още от институцията.

Преди да стане подуправител на БНБ Андрей Гюров бе депутат от Продължаваме промяната.

По-късно той разпространи публично изявление в отговор на решението на Комисията за противодействие на корупцията, в което твърди, че то е политически мотивирано и незаконосъобразно.

"Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти", се казва в позицията на Гюров.

По думите му случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност.

Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната, добавя Гюров.

Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ, казва още той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    3

    Отхвърлен

    27.06 2024 в 17:59

    Запомни едно, нашето КОНПИ с пудела Бойко Рашков е много по-добро от вашето КОНПИ,

    4038

    2

    Moirae

    27.06 2024 в 14:56

    Златната орда. Държавна комисия, която обслужва корупционери - оглавявана от заместник на Цацаров и с несменен състав. Комисия за служебна помощ срещу политически неудобни хора.

    7915

    1

    Пламък Огнен

    27.06 2024 в 13:57

    Е що тей ся :D :D :D
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов