Няма да е нито Байдън, нито Тръмп - следващият президент на САЩ още не е на сцената

Проф. Михаил Станчев 29 юни 2024 в 15:35 14981 11

Проф. Михаил Станчев

Снимка Ласко Георгиев

Проф. Михаил Станчев.

Като изгледах дебата Байдън-Тръмп, започнах да се чудя – какво видях и чух?

Видях двама старци. Единият изглежда като мумия, вторият като папагал.

От гледна точка на съдържанието – взаимни обвинения - кой по-добър президент и нищо конкретно за своите предизборни програми.

Кой спечели?

CNN показа резултати от допитване до зрителите: 33% повярваха на Байдън, 67% - на Тръмп.

Да, Байдън тотално се провали, което не означава, че Тръмп ще спечели. По международните въпроси – традиционни американски обещания в подкрепата на Украйна и Израел.

Как сегашният американски президент помагаше по времето на своя мандат, видяхме. Докато той беше вицепрезидент и президент и често идваше в Украйна, оставам с впечатление, че него повече го интересуваше бизнесът в Украйна на сина му Хънтър с фирмата му "Бурисма", която разработваше находищата на газ край Славянск. Генералната прокуратура на Украйна заведе дело срещу "Бурисма" и сина му Хънтър (не случайно тогавашният президент Тръмп се обади на Зеленски да разследва това дело).

Това, което Украйна не направи, го направи американското правосъдие. Явно старият Байдън това не го забрави, защото по време на неговото президентство уж се декларираше широката помощ на САЩ за Украйна, а в интерес на истината, украинците само очакваха тези обещания да бъдат изпълнени. Кой пречеше на Байдън да реализира програмата "ленд-лийз" (заем-наем), по която Украйна наистина можеше да получи всичко, което ѝ трябваше, не само за да се отбранява от Русия, но и да направи така широко рекламираното контранастъпление през пролетта и лятото на 2023 г. Още тогава главнокомандващият генерал Залужни конкретно каза какво му трябва, за да спечели.

Но Украйна не получи това, което очакваше, затова и контраофанзивата се провали, което даде повод на Зеленски да уволни генерал Залужни (освен политическите мотиви) и да назначи нови хора. Обаче това не промени коренно ситуацията на фронта. Предоставяне на високоточното американско оръжие с условие да не се стреля по територията на Русия ми напомня ситуацията, когато те слагат в леглото с хубавица, но при условие да не я пипаш.

Но това вече история. Какво от тук нататък?

Ако спечели Байдън, което много ме съмнява, историята с "американската помощ" ще се продължи в стария формат. Ако спечели Тръмп, което също ме съмнява, той още преди дебата нееднократно си изказа позицията относно Украйна. Първоначално той заяви, че ще спре войната за 24 часа. Щял да се обади на Зеленски и щял да му каже, че ако продължи военните действия, САЩ няма да дадат нито цент на Украйна. Тук дори не става дума за оръжие! 65% украинският бюджет се подкрепя благодарение на американско и европейско финансиране. Това означава, че всички заети в обществения сектор (чиновници, учители и преподаватели, лекари, военни и др.) ще останат без заплати. Това, че чиновниците ще останат без заплати, не е фатално. Те имат "резерви". Повече от Федералния резерв на САЩ! А това, че другите представители на бюджетната сфера ще останат без финансова подкрепа, е трагедия.

Навремето три специалности бяха почетни – военните, които пазят мира на държавата, лекарите, които поддържат физическото здраве на нацията, и учителите, които учат и военните, и лекарите и създават основа нацията да има бъдеще. Тук не трябват нито снаряди, нито бомби, нито далекобойни оръжия.

Второто, което каза Тръмп, бе, че ще се обади на Путин и ще му каже, че ако продължава да бомбардира Украйна, САЩ ще предостави на украинците всичко, от което се нуждаят. И пари, и оръжие. Сега, Тръмп коригира позицията си, подчертавайки, че ако Зеленски започне преговори с Русия, Украйна ще получи всестранна помощ, за да спечели войната. И в двата случая, позицията на Тръмп води до това, което иска Путин. Териториите, които Русия окупира в Украйна (Крим, Донбас и т.н. "нови територии" - Запорожка и Херсонска области) ще си останат под руска власт.

Ще се съгласи ли украинската страна с това?

Разбира се, че не.

Можем още дълго да умуваме, какво ще стане, ако…

Това, че дебатът в САЩ се проведе четири месеци преди изборите, показва кой колко струва? Не е лошо и в нашите "демокрации" това да се случва много преди вота на хората. Което по думите на Петър I – е необходимо, "за да се види глупостта на всеки". Т.н. "политически елит" на България втора година не може да сформира правителство, обвинявайки се взаимно в некомпетентност. Политическите партии ми напомнят футболни отбори, които играят като любители, но искат да им плащат като на професионалисти.

От друга страна – техните привърженици ми напомнят запалянковци, които без да четат предизборните програми на своите партии – ги подкрепят по принципа на футболните фенове - "Хайде, нашите!". Единственото, което ме впечатли, бе названието на партията на Слави Трифонов – ИТН. Първоначално си помислих, че това е партия с разшифровка "И така нататък", а се оказа, че била "Има такъв народ"! Гениално название! Но, ако беше "имало такъв народ" - нямаше да има такива партии!

Каквото е обществото – такива са и партиите. Но това е отделен разговор.

Да се върнем към нашите "синодални старци" в САЩ. Дебатите показаха, че Америка е пред политическа криза. Демократическата партия трябва сериозно да помисли и да си смени кандидата. Байдън си направи политическо харакири, и то не само на себе си, но и на цяла Америка. Единствено рационално решение, което може да приеме действащият президент, е да се откаже от президентската надпревара. Има още време до август, когато демократическата партия трябва да реши, кого ще подкрепи, при условие, че Байдън лично се откаже от намеренията си за втори мандат.

Кой може да замести Байдън и да спечели изборите?

Струва ми се, че демократическата партия има достатъчно резерви. Например в лицето на сегашния губернатор на Калифорния – Гавин Нюсъм (Gavin Christopher Newsom). Както и Байдън, той е с ирландски корени, роден е през 1967 г. в Сан-Франциско. Дълги години Нюсъм е кмет на родния си град, вицегубернатор и губернатор на Калифорния. Симпатяга е и прекрасен оратор. Американците ще го харесат. Жена му, Дженифер Сибел, мис Сан Франциско и мис Калифорния, също е симпатяга, роди му четири деца. Просто са идеал за стереотипа за щастливо американско семейство! Освен това, ако се стигне до дебат между него и Тръмп – нямам думи!

Просто от Тръмп няма да остане нищо!

Това е спасение за Байдън, както и за неговото семейство. Може да получи определени политически гаранции за себе си и за сина си. Бъдещият президент на САЩ Гавин Нюсъм може да го помилва.

Разбират ли го това републиканците? Мисля, че да! Ако Нюсъм и Тръмп застанат един срещу друг на следващите дебати – на американците ще им много лесно да си направят своя избор. Затова Републиканската партия има също своя резерв. Това е от моя гледна точка – Ники Хейли. Родена е като Нимрата Рандхава през 1972 г. в сикхско семейство на индийски имигранти от щата Пенджаб. Преди е била губернатор на Южна Каролина, представител на САЩ в ООН. Тя е по-млада от Нюсъм и по-известна на избирателите. И за разлика от Нюсъм вече направи заявка за своите политически амбиции, участвайки като кандидат в сегашните избори, но се отказа в полза на Тръмп.

Но още не е късно републиканците да оправят положението и да застанат зад кандидатурата на Хейли.

За Украйна това е добре. Още в ООН тя зае проукраинска позиция и подкрепи страната ни в войната срещу Путин.

Може ли това да стане и президентските избори да се обърнат в друга посока? Може! Кой ще спечели и кой ще стане бъдещият президент на САЩ, ще покаже времето. Моето предположение е, че бъдещият президент на САЩ ще се казва Ники Хейли!

Б. ред. - Проф. Михаил Станчев е известен учен историк от Украйна. Автор на OFFNews. Той е етнически българин, роден в Казахстан по време на репресиите на Сталин срещу нашите сънародници в СССР. Основната част от научната дейност на проф. Станчев е свързана с град Харков. Там той продължава да преподава в Харковския университет. Във висшето училище дълги години Михаил Станчев ръководеше катедра „Нова история“. Автор е на голям брой книги и монографии, част от които са преведени и на български език. Сред тях са „Третата световна. Битката за Украйна“ (в съавторство в Юрий Фелщински), „Д-р Кръстю Раковски – държавник, политик, дипломат“ и други.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1273

    11

    Johnny B Goode

    29.06 2024 в 22:23

    Много специалист по Америката в сий форум, много нещо.
    Повечето сигурно не са били по на запад от Перник, ама нейсе.

    60

    10

    Far Rider

    29.06 2024 в 19:43

    nms, и както казва Бай Гамьо: всички са маскари! Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.

    1000

    9

    Гец

    29.06 2024 в 19:24

    Професорът не знае колко републиканците харесват Тръмп.

    -885

    8

    nms

    29.06 2024 в 18:57

    То не само САЩ е в криза , цяла Европа е в не по малка криза и изродена демокрация.
    Няма никакво значение кой ще е президент на САЩ, както стана пределно ясно той е кукла на конци, други управляват.
    Лошото е че демокрацията се изчерпва и изражда, да се надяваме че ще успее да се излекува сама, но като гледам колко корупция тип лобизъм и пропаганда се лее, надеждата е малка.

    1246

    7

    БотоксПутю

    29.06 2024 в 18:28

    Единият според Конституцията можело да управлява от затвора, а другият вероятно - от старческия дом?

    800

    6

    Откъде ги намирате тия нещастици да коментират изборите в САЩ? Този човечец освен да даде рецепта за туршия , не виждам с какви други писания може да получи достоен хонорар за статия.Аман от марксистки коментатори

    1000

    5

    Gadina

    29.06 2024 в 16:29

    Много удивителни, много оптимизъм. Възхищавам се на автора - дори само на способността му да бъде оптимист в такова време.
    Дано е прав, ако и да ми се вижда страшно неправдоподобно да бъде сменен който и да било от двамата кандидати.

    Това е малко като оптимизма в Idiocracy - всички са дебили, но поне са достатъчно умни, за да осъзнават, че са глупави. А както знаем от опит, в реалния живот това не се получава.

    60

    4

    Far Rider

    29.06 2024 в 16:22

    Перфектен анализ! Почти същото говорят и CNN, дори Fox! A Fox е онази която оповести победата на Тръмп когато стана президент! Интересното е, че българските медии не цитират тези американски телевизии!

    -400

    3

    781000

    29.06 2024 в 16:18

    Единственият, който може да спре Тръмп наистина е Бйдън - само че като се оттегли, а не като участва.

    205

    2

    REXX

    29.06 2024 в 16:10

    Да ме извинява професора, когото иначе много уважавам, но това което е написал са някакви тотални негови фантасмагории, които издават тотално непознаване на обстановката в Щатите. Никой няма да смени Тръмп и е почти сигурно че и Байдън няма да бъде сменен. Колкото и да ги не бива и двамата няма време да се прави кампания на някакви нови кандидати. Кандидатите ще бъдат Тръмп и Байдън и изхода ще се реши с много малка разлика. Катастрофалното представяне на Байдън на дебата не значи огромен срив в гласовете и не трябва да се забравя че много хора ще гласуват не толкова за Байдън , колкото против Тръмп. Аз лично смятам че и най-калпавия кандидат не може да създаде повече проблеми на Америка и света от оранжевия клоун.
     
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи