Швейцария разпиля и детронира Италия на Евро 2024

"Кръстоносците" се наложиха с 2:0

Донислав Донев 29 юни 2024 в 21:36 3516 0

Ремо Фройлер

Снимка Facebook: UEFA EURO 2024

Ремо Фройлер отпразнува попадението си във вратата на "скуадра адзура"

Швейцария стигна до чиста победа над Италия с 2:0 и се класира за 1/4-финалите на Европейското първенство. Срещата се изигра на "Олимпиящадион" в Берлин.

"Кръстоносците" поведоха в резултата, благодарение на Ремо Фройлер (37'), който се разписа към края на първото полувреме, а в началото на втората част Рубен Варгас (46') удвои и оформи крайния резултат.

Така Швейцария ще играе с победителя от мача между Англия и Словакия, които ще играят утре. Актуалният шампион Италия отпада безславно от турнира, след като играчите на Лучано Спалети демонстрираха не само в този мач, а и в груповата фаза, много вяла и неорганизирана игра.

Селекцията на Мурат Якин стартира по-уверено двубоя и се стремеш да натика "скуадра адзура" в неговата половина чрез продължително владеене на топката. В средата на първото полувреме футболистите в червено пропуснаха великолепна възможност да оползотворят добрата си игра понастоящем в мача. Нападателят Бреел Емболо пое дълго подаване, устреми се напред, след което отправи фалцов удар, който Джанлуиджи Донарума парира.

В 32-ата минута Рикардо Родригес пробва късмета си от далечно разстояние. Изстрелът му премина високо над вратата.

Пет минути по-късно по-добрата игра на швейцарците се отплати. Рубен Варгас получи на левия фланг и намери в наказателното поле Ремо Фройлер. Полузащитникът запази самообладение и отбеляза за 1:0. При този резултат завърши и първото полувреме.

Спалети реагира на почивката, пускайки в игра героя от предишния мач Матия Дзакани на мястото на Ел Шаарауи. Въпреки това "часовникарите" още в 27-ата секунда на втората част удвоиха преднината си с прекрасен шут на Варгас от границата на наказателното поле.

В 52-рата минута "адзурите" можеха да намалят изоставането си, тъй като Фабиан Шер щеше да си вкара нелеп автогол с лошо изчистване на топката с глава, но гредата спаси швейцарците в този случай. Седем минути по-късно Ндойе стреля от голяма дистанция, но не намери целта.

„Скуадра адзура“ имаше добра възможност и в 74-ата минута. Добро високо подаване стигна до Матео Ретеги, който с глава свали към Джанлука Скамака. Той пък опита да добави топката във вратата, но тя срещна десния страничен стълб и излезе. Останаха съмнения и за засада.

До края на срещата италианците не съумяха да стигнат до попадение и така приключиха участието си на Европейското първенство.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сръбският филм за България - истини и лъжи