Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Петков: Пеевски отстрелва потенциални служебни премиери

OFFNews 27 юни 2024 в 17:01 2604 1

Кирил Петков
Лидерът на ПП Кирил Петков.

Съпредседателят на Продължаваме промяната и бивш премиер Кирил Петков коментира решението на антикорупционната комисия, която откри несъвместимост при подуправителя на БНБ Андрей Гюров, с което го принуди да излезе в неплатен отпуск. Според него председателят на ДПС Делян Пеевски е започнал “отстрел” на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол.

Ето какво написа той във фейсбук профила си:

Пеевски започна “отстрел” на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват.

Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани или да запазят контрола над тези бухалки.

Самият Гюров също обяви, че решението на КПК е политически мотивирано.

"Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти", се казва в изявлението му.

Гюров бе депутат от ПП в миналия парламент и бе избран за подуправител на централната банка по предложение на партията си с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, с които бе реализирана управленската сглобка.

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) също излезе с разяснения по казуса. Ведомството обяви, че е установило несъвместимост със заеманата длъжност при подуправителя на БНБ Андрей Гюров.

От решението на антикорупционерите става ясно, че Гюров е имал участие в дружество с ограничена отговорност (ООД), както и че е бил член на управителен орган на юридически лица с нестопанска цел.

В сигнал срещу Гюров са изложени твърдения, че като подуправител на БНБ на 19 юли 2023 г. е подписал декларация за липса на несъвместимост. Поне до 6 октомври Гюров е бил вписан като член на Изпълнителния съвет на политическа партия, както и е член на Управителния съвет на сдружение, става ясно от решението на КПК.

Четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършвана в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21 ноември 2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел. Той е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в юридическите лица с нестопанска цел, в които е бил вписан като член на ръководен орган. Това, че не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно – при встъпването в длъжност от Гюров, съответно не е взел решение относно извършваната от него дейност като член на орган на управление на две юридически лица с нестопанска цел, което води и до несъвместимост, пише в решението на КПК.

До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск, съобщиха по-рано от БНБ.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    1

    ime

    27.06 2024 в 17:51

    Можем само да се възхищаваме на конституционната промяна и на отчаяните ДПС и ГЕРБ, които правят каквото си поискат, но пък са отчаяни. Благодарим ти, Кириле!
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов