Молдова чака газ от нас

OFFNews 28 юни 2024 в 13:05 1581 1

Министрите на енергетиката на България и Молдова

Снимка Министерство на енергетиката

Министрите на енергетиката на България и Молдова

„Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни газови доставки след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия“. Това заяви министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов по време на среща с българския енергиен министър Владимир Малинов.

Двамата обсъдиха ключовата роля на концепцията за Вертикален газов коридор за Югоизточна Европа. Според министрите реализацията на проектите за увеличаване на капацитетите за пренос между Гърция и България и България и Румъния в най-кратки срокове е от ключово значение за енергийната сигурност на региона.

„България ще продължи да подкрепя Молдова и Украйна в осигуряването на достъпна и сигурна енергия. Диверсификацията на газовите доставки и намаляването на зависимостта от Русия продължават да са наш общ приоритет“, каза Малинов.

По думите му Молдова може да разчита на алтернативни доставки от терминалите за втечнен природен газ в Гърция и Турция, за които българската страна разполага с резервирани капацитети.

„Именно чрез маршрута на Вертикалния газов коридор, през добре развитата българска газопреносна мрежа, ще бъде осигурен достъп до втечнен природен газ от сигурни източници за Югоизточна Европа“, акцентира Малинов.

Компаниите „Булгаргаз“ ЕАД и молдовската АО „Енергоком“ ще си сътрудничат като целта е да се постигнат конкретни договорености за осигуряване на доставки за Молдова.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    210

    1

    Telluris Malus

    28.06 2024 в 15:01

    Намериха приложение на абсурдия договор с "БотУш". Сега остава и молдовците да могат да си го позволят.
     
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов