Горанов към депутатите: Мислете още мерки в подкрепа на икономиката

OFFNews 06 април 2020 в 18:20 2122 0

Финансовият министър Владислав Горанов заръча на политическите сили в парламента да помислят за още мерки в подкрепа на икономиката след отпадане на извънредното положение. Това стана по време на дебата в Народното събрание при актуализацията на Бюджет 2020. 

Управляващите гласуваха промяна в схемата 60/40 за държавни дотации на заплатите в частния сектор, така че държавата да поеме и осигуровките върху субсидията вместо бизнеса. Но Горанов направи уточнението, че и това няма да е достатъчно за някои сектори. Става дума за фирми, които бяха принудени да прекратят дейността си и да съкратят персонала си. За тях трябва да се помисли след края на кризата, смята Горанов. И намекна за възможността за безлихвени кредити.

Финансовият министър обаче е категоричен, че работодателите също трябва да поемат своята част от тежестта. "Целта на една подобна мярка е да запази доходите на заетите хора. Ако работодателите не са склонни да участват с нищо, как да говорим за солидарност в тази мярка", запита Горанов.

Той отговори на искането на БСП всички самоосигуряващи се да получат по една минимална работна заплата така - преди да се прибегне към каквото и да е подпомагане от държавата, трябва да се направи оценка на материалното им състояние. "До вечерта ще бъдат издадени гаранциите на Банката за развитие, обяви Горанов и предупреди, че след преминаването на пандемията ще се наложи да се подпомагат онези бизнеси, които сега са спрели дейността си. За останалите, които имат възможност да продължат работа, е мярката 60 към 40, коментира шефът на МФ. „Мисля, че в следващите няколко дни мярката ще бъде оптимизирана по начин, по който да стане доста по-приемлива по отношение на бизнеса“, каза той.

Управляващите са категорични, че бюджетните разходи в първите седмици на кризата трябва да са умерени, защото не се знае колко дълго ще продължи тя. "Основен наш ангажимент е държавата да продължи да функционира", изтъкна неколкократно Горанов.

Според него основната разделителна линия с опозицията е подпомагането на около 800 000 самонаети, много от които не са внасяли осигуровки и нямат принос към осигурителната система. Горанов смята, че на този етап е рано за социален експеримент, при който държавата да гарантира безусловен базов доход на въпросната група граждани, тоест да им се раздадат пари от държавния
бюджет, без самите те да са се осигурявали за такъв риск.

ГЕРБ не подкрепи предложенията на БСП за допълнителни разходи в размер на 1.4 млрд. лв., тъй като с тях дефицитът щял да достигне близо 5 млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови