Game Over за обещаваща грация

Василена Иванова 07 ноември 2018 в 19:24 4245 0

 „Феникс, възкръснал от пепелта“ – така наричаха Юлия Бравикова, която години наред бе част от руския национален отбор по художествена гимнастика. След трудния път, лични борби, победи и падения в отбора на „сборная“, Бравикова бе принудена да спре своя полет към световната сцена поради стрес фрактура на ходилото едва на 19-годишна възраст.

Това обяви самата тя в поредица от 9 поста в социалната мрежа Instagram, в които припомня на своите феновете за хубавите и лошите моменти, които е имала по пътя към върха. Грацията повдига завесата на скрити от публиката моменти от своята кариера в периода от 2010 до 2018 г.

Гимнастичката разказва за красивите си трика, ушити от първата й треньорка Олга Бахарева. „Родителите ми нямаха възможност да ми купят скъпи трика, но затова Олга Бахарева шиеше добре. Тя винаги правеше и моите прически“, пише тя под първия от деветте поста в Instagram.

В следващ пост Юлия разказва за първото си голямо състезание в Москва от веригата Гран При през 2012 г. и за вълнението, което е изпитала от голямата зала и публиката.

В социалната мрежа гимнастичката припомня моменти и от следващите години, когато настъпва първата операция на левия крак и идват първите болки в коляното.

През 2014 г. Бравикова става двукратна шампионка на Стария континент за девойки в Баку, а това за нея е една от най-успешните години. „Преминах много тежка подготовка, през която изпитвах много остри болки“, спомня си тя.

От 2015 г. Бравикова се изкачва в категория „Жени“, където конкуренцията е много по-голяма. Тогава тя прави своята втора операция, а след това дълго се възстановява.

Постовете й стигат  и до преломния момент в кариерата й, а именно злополучното Гран При в Москва в началото на тази година.

По време на състезанието заради мек слой между пода и килима, поставен да предотврати травми, тя получава стрес фрактура на ходилото, което се оказва непълно заздравяло от предишната травма. Възможно е дори да не се стигне до неговото пълно възстановяване.

Нейна треньорка по това време вече е бившата гимнастичка Дария Кондакова, която заедно с нея прекарва часове наред в московска клиника, където Бравикова е гипсирана и започва да се предвижва с патерици.

След месеци на рехабилитации Юлия съобщава, че прекратява своята кариера. „С общи усилия, Дария Кондакова, заедно с много специалисти ме изкараха от тази дупка. Но с тежест в сърцето ви потвърждавам всички слухове за края на моята кариера. Трябваше да я прекратя в името на здравето. Благодаря на всеки един, който извървя с мен този път и ме е подкрепял. Поклон пред вас!“, завършва с тъга талантливата Бравикова.

Така тя се сбогува с гимнастиката след като става двукратна шампионка на Стария континент за девойки (Баку 2014) и четирикратна златна медалистка от Световните университетски игри (Тайпе 2017).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!