В Саудитска Арабия стартира женско първенство по футбол

OFFNews 08 декември 2020 в 18:07 1861 0

Женско първенство по футбол стартира в края на ноември в Саудитска Арабия. Инициативата закъсня с повече от седем месеца заради пандемията, като първоначалните планове бяха шампионатът да започне през март.

В новината нямаше да има нищо необичайно, ако само допреди две години в Саудитска Арабия жените дори не бяа допускани до стадионите в страната, за да не се смесват с мъже.

В продължение на много години властите бяха против това жени да участват в спортни мероприятия. Консервативните религиозни водачи предупреждаваха, че подобен ход ще доведе до морален упадък.

В последните пет години обаче върви процес на либерализация. Пред 2018 година жените получиха право да ходят на стадиони, ресторанти и киносалони, а ученичките от горните класове - да практикуват спорт.

През миналата година е била направена нова крачка - жените над 21 години вече могат да пътуват самостоятелно в чужбина без придружител мъж.

"Това е стъпка в правилна посока, която ще промени представата за нашата страна пред света", написа в Туитър местния спортен репортер Риан Ал-Джидани.

В първенството за жени са ангажирани над 600 футболистки, а мачовете ще бъдат ръководени от 38 съдийки. Има и награден фонд в размер на 133 000 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша