Расистски скандал беляза последния кръг в Шампионската лига

OFFNews 09 декември 2020 в 00:11 2485 0

Расистски скандал беляза последния шести кръг в груповата фаза на Шампионската лига. Той избухна в мача между Пари Сен Жермен и турския Истанбул ББ на "Парк де Пренс".

Двубоят от група Н беше прекратен, след като асистент рефера от Румъния Себастиан Култеску засегна помощник треньора на гостите Пиер Уебо. Инцидентът стана в 13-ата минута, когато скамейката на гостите протестира за нарушение на играч на парижани. Реферът Овидиу Хацеган попита помощника си кого от гостите да накаже с картон и отговорът на Култеску е бил "Ala negru" или "На черния" на румънски. Уебо избухва и започва да крещи "Why did you say 'negro'?", след което скандалът ескалира.

Футболистите и на двата отбора се прибраха в съблекалнята. Малко по-късно парижани започнаха да загряват, но турците отказваха да подновят мача. Президентът на южната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган, който е свързван Истанбул ББ, също остро осъди проявата на расизъм.

В резултат обаче Пари Сен Жермен се класира напред в турнира, независимо какво ще реши УЕФА по казуса, тъй като в другия мач от групата РБ Лайпциг победи с 3:2 Манчестър Юнайтед и така англичаните остана на третата позиция и ще играят напролет в Лига Европа.

В група G стана нещо неочаквано. Ювентус съкруши Барселона с 3:0 и по този начин измести каталунците от първото място в групата. До момента Барса беше лидер с пълен актив от 15 точки, но претърпя нов провал през сезона. Кристиано Роналдо вкара две дузпи за впечатляващата победа на Юве, който си отмъсти за загубата с 0:2 в Торино. В Киев местният Динамо пък надви с 1:0 Ференцварош в битка за третото място и продължаване в Лига Европа.

В група F сигурен осминафиналист беше само Борусия (Дортмунд). "Жълто-черните" гостуваха на Зенит, който пък нямаше шансове дори за третата позиция, и се наложиха с 2:1 след обрат. Второто място си оспорваха в пряк сблъсък Лацио и Брюж. Срещата на "Олимпико" завърши 2:2, което беше достатъчно на италианския тим, за да продължи напред.


В група Е беше предварително ясно, че тимовете на Челси и Севиля ще играят в следващата фаза. Лондончани дори си бяха гарантирали първата позиция с гръмката победа с 4:0 на "Рамон Санчес Писхуан", а днес излязоха с експериментален състав и направиха 1:1 с Краснодар.

Двубоят на "Стамфорд Бридж" не беше от значение и за руснаците, които ще се включат в елиминациите на Лига Европа. Севиля пък победи с 3:1 Рен като гост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови