Педофилски скандал разтърси Барселона

OFFNews 20 декември 2021 в 14:18 2916 0

Огромен педофилски скандал разтърси испанския футболен гранд Барселона, като в основата му е замесена една от ключовите фигури в академията на клуба Ла Масия в последните близо 40 години - Алберт Бенайес.

Той беше обвинен в скандални действия в материал на местното издание “Диари АРА”, което е работило по случая, след като е получило над 60 сигнала от засегнати.

71-годишният Бенайес се завърна в Барселона през пролетта на миналата година след лична покана на новия президент Жоан Лапорта след продължителна командировка в клубове в ОАЕ, Мексико, Япония и други страни. Той зае отново позицията си на главен координатор на Ла Масия, но беше освободен в началото на декември.

Тогава Лапорта е бил запознат с разследването на изданието от главния му редактор и не се поколебава да уволни Бенайес, който за 38 години в академията на Барселона е преминал от треньор на детски и юношески отбори до координатор по работа с младежите.

Специалистът е един от най-важните хора в структурата на Барса, макар и да не достига до свещения статут на Джосеп Мингейя, който организира преминаването на Лео Меси на Ла Масия. На практика всички звезди на Барселона, дошли в първия отбор от Ла Масия през последните десетилетия - Лео Меси, Жерар Пике, Карлес Пуйол, Виктор Валдес, Андрес Иниеста, Чаби Ернандес, Сеск Фабрегас, са имали голямо вземане-даване с Бенайес. Той е уволнен през 2012 година от тогавашния президент Сандро Росел, който методично се избавя от всички хора, свързани с предишните успехи на Барселона.

Според публикацията на “Диари Ара”, Бенайес в продължение на дълги години се е държал обидно и е оскърбявал малолетни момчета и момичета, за да им покаже кой е шефът.

Ситуацията за Бенайес се усложнява, след като е обвинен и в практикуване на сексуално насилие, принуждаване към групова мастурбация и гледане на порнографски материали в присъствието на малолетни. Бенайес е извършвал действията си под душовете в училището на Барселона, в спортните зали на Ла Масия, в собствените си дом и крайградска вила. Тактиката му била да спечели доверието на децата, след което им обещавал кариерно развитие срещу плътски удоволствия.

Той бил станал доста непредпазлив и е било само въпрос на време някой от пострадалите да проговори и това се случва. “На 10-годишна възраст не разбирахме напълно какво се случва, но чувствахме срам”, споделя анонимен свидетел.

“Нека не бързаме с изводите и презумпцията за невинност до доказване на противното. Ще сътрудничим на полицията и следствието”, коментира Лапорта.

“В Барселона винаги сме обичали Бенайес и сме изненадани от тези твърдения. Справедливостта трябва да възтържествува”, коментира и Чаби Ернандес, който в момента е старши треньор на Барселона.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови