Няма млади и стари, има можещи и неможещи - 75-годишен египетски футболист бележи в професионалния си дебют

OFFNews 10 март 2020 в 10:26 5621 1

75-годишният египтянин Езелдин Бахадер е напът да стане най-възрастният професионален футболист в света и да влезе в книгата за рекордите на Гинес.

За да попадне в нея мъжът е трябвало за изиграе две пълни срещи от по 90 минути за отбора си, който се казва "6 октомври". Тимът му се подвизава в третото ниво на египетския футбол.

При дебюта си Бахадер вкара дузпа в последната минута, за да донесе равенството 1:1 срещу един от по-големите съперници на своя клуб - Джиниъс. На двубоя присъства представител на Гинес, за да удостовери, че няма хитрини.

Така Бахадер има нужда от още 90 минути на терена, за да бъде вписан. Това може да стане факт на 21 март, когато предстои следващата среща на Бахадер и съотборниците му в трета дивизия на страната.

Досегашният рекордьор е израелецът Исаак Хаик, който на 73-годишна възраст пази на вратата на Ирони Ор Йехуда.

Египетският му конкурент обаче е полеви играч и постижението му изглежда по-трудно за изпълнение.
Бахадер има четири деца и шестима внуци, които следят постиженията му. Той не е вчерашен във футбола, като започва да тренира преди 69 години. Почти седем десетилетия по-късно мъжът решава да сбъдне мечтата си и започва да пише до професионални клубове и от базирания в Кайро "6 октомври" се отзовават. От египетската федерация му издават картотека и така само леките контузии забавят дебюта му, но това все пак се случва.

"Станах най-възрастният голмайстор в официален мач. Сега трябва да направя и следващата крачка. Бях контузен, но се надявам за следващия мач да съм напълно готов за нови 90 минути", казва египтянинът, който е живото доказателство на максимата "Няма млади и стари, има можещи и неможещи", така любима в българските футболни среди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!