Какво следва след оставката на Михайлов?

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2019 в 10:28 4627 7

Президентът на БФС Борислав Михайлов отговори на очакванията на изпълнителната власт и подаде оставка в късния следобед във вторник. Той ще я депозира през управителния съвет (т.нар. Изпълком) на националната асоциация в петък, след което се очаква да направи изявление.

Съставът на Изпълкома е предложен от самия Михайлов и няма отношение към неговия избор или оттегляне, тъй като президентът се избира от конгрес на БФС. Това е органът, който трябва да приеме оставката му и да го освободи официално от отговорност.

Очакванията са Изпълкомът да насрочи нов конгрес през декември, на който да бъде освободен Боби и да бъде избран новият президент на БФС. Актуалният въпрос е кой ще замести временно Михайлов до провеждането на конгреса.

В Устава на БФС е написано следното:

"При подаване на оставка, трайна невъзможност да изпълнява задълженията си или смърт, правомощията на президента се изпълняват от първия вицепрезидент, а при невъзможност или отказ от негова страна - от друг вицепрезидент, избран от ИК, до провеждането на конгрес".

Ако оставката на Михайлов бъде приета в петък, то тогава трябва да бъде назначена и дата за нов Конгрес. А функциите му като първи вицепрезидент би трябвало да изпълнява Йордан Лечков.

Той обаче не може да поеме временно функциите на Михайлов, тъй като в момента е кандидат за кмет на Сливен. Така възможностите за временен президент са другите двама вицепрезиденти Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев.

До подаването на оставка от Михайлов се стигна след безпрецедентен натиск от изпълнителната власт. Вчера сутринта спортният министър Красен Кралев разкри, че това била волята на премиера Бойко Борисов, който по-късно през деня лично се включи в искането. Първоначално Михайлов отказа да се подчини, но два часа по-късно размисли и обяви, че ще се оттегли. Това съвпадна с нахлуване на полиция и антимафиоти в офисите на централата, като твърденията бяха, че това няма връзка с Михайлов, а е част от разследване на корупция сред съдиите.

Официално Михайлов беше заплашен със спиране на съвместните проекти между държавата и БФС до оттеглянето му. Фактите показват, че до 2015 година БФС не е получавал финансиране от държавата, а след този период министерството се ангажира с програма за развитие на детско-юношеския футбол, като сумите не са значими. Това обяснява първочалният му отказ да се подчини, но какво е станало в тези два часа между отказа и подаването на оставката предстои тепърва да разберем.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

7

ЛАФЪРДИЕВ

16.10 2019 в 17:55

Как какво? Пак същото първенство)
( Из интернета: „Българският футбол – ефбати лигата)

Десет малки зелени негърчета – The Gel business project
Левски или За кожата на един череп…
Ще си направя червена къщичка за птиченца насред Борисовата градина…тауър
Венци Слабия – ще падне келепир от Славия…
Варна Черно море – страшен ТИМ
На Лаута – раирана сръбска скара
Майна, цъкни полиграфа…да чуем Ботев…
Дунав – тече, всичко тече, времето няма бряг…
Враца, ято рошави гарги и едно котенце …
Бистрица – Тиге, тигре, имаш ли пари…
Царството на околовръстния път и неговите фенки
Няма мое, няма твое, всичко е национална лотария“…

6388

6

order

16.10 2019 в 14:28

Е ко да става н. в.п. байхУЙя ще открива ново консулство във франсето на лазурният бряг!!!!

1392

5

мгергов

16.10 2019 в 13:50

Ако се махнат всички от четвъртите в света от бг футбола, следват по-добри дни за него!

1000

4

Petio Petkov

16.10 2019 в 12:01

Какво следва ли? Тодор Колев най-точно го е казал - "и след мъглата, пак мъгла". Мутренските мурафети трудно се изкореняват. От време на време гущера си къса опашката, но пак гущер си остава.

1284

3

Kristiano789

16.10 2019 в 11:39

Интересно кой ще го замести? Вече има ли залагания?

1368

2

Emigirl

16.10 2019 в 11:37

Исторически момент за бг футбола

1020

1

jovo

16.10 2019 в 10:53

Нищо.