Италия получи исторически гол, но стигна до победа над Албания след бърз обрат

Донислав Донев 15 юни 2024 в 23:57 1834 0

Италия

Снимка Facebook: Nazionale Italiana di Calcio

Футболистите на "скуадра адзура" празнуват втория гол в мача срещу Албания

Италия стигна до успех над Албания, постигайки обрат от 0:1 до 2:1 в двубой от Група "В" на Европейското първенство, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Недим Байрами реализира най-бързия гол в цялата история на турнира, след като беше точен още в 23-ата секунда. "Скуадра адзура" обаче стигна до обрат след голове на Алесандро Бастони (11') и Николо Барела (16').

Така Италия и Испания застанаха на първите две места в класирането на групата, като "Ла Фурия Роха" към момента води, заради изразителната победа над Хърватия (3:0) по-рано днес. Албания и "шахматистите" са съответно трети и четвърти.

Още в първата минута албанците излязоха напред в резултата. Федерико Димарко изпълни лошо странично хвърляне. Недим Байрами бе изпуснат в наказателното поле и с удар в близкия ъгъл матира Джанлуиджи Донарума. Този гол влезе в историята като най-бързия гол в историята на европейските първенства.

Играчите на селекционера Лучано Спалети моментално се пробваха да върнат попадението. Във втората минута Федерико Киеза центрира към Лоренцо Пелегрини. Последвалият удар обаче беше много неточен.

В 10-ата минута Ди Марко изпълни корнера, за да подаде на Лоренцо Пелегрини, а той с центриране към далечната греда намери Алесандро Бастони, чийто удар влетя във вратата на Томаш Стракоша за 1:1.

Натискът на "скуадра адзура" закономерно бе оползотворен и в 17-ата минута, когато Джанлука Скамака стреля, топката се отби в бранител на Албания, след което попадна в Николо Барела, с чието фалцово изпълнение матира Томаш Стракоша.

В края на първото полувреме халфът Лоренцо Пелегрини се пребори във въздушно единоборство със съперник, топката достигна до Джанлука Скамака, който не се поколеба моментално да нанесе удар, спасен от Томаш Стракоша.

Втората част започна с лек италиански натиск, като в първите 15 минути от нея Скамака и Киеза отправиха неточни удари от далечно разстояние. В следващия четвърт част „адзурите“ продължиха да контролират играта, но без да застрашават съперниковата врата.
Въпреки доминацията на Италия, тимът така и не успя да реализира ново попадение през второто полувреме.

В заключителните минути aлбанците се посъбудиха. Появилият се в игра от резервната скамейка Рей Манай беше изведен с балонно подаване зад защитата на Италия. Рикардо Калафиори не успя да му противодейства. Манай пусна топката покрай Донарума, но кълбото мина на сантиметри от вратата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови