Истанбул ще е домакин на финала на Шампионска лига

OFFNews 17 април 2021 в 15:14 2456 0

Битката за трофея в тазгодишното издание на Шампионска лига е насрочена за 29 май и ще се играе на стадион "Ататюрк" в Истанбул. Припомняме ви, че стадионът трябваше да бъде домакин на финала миналата година, но поради избухването на пандемията бе взето решение заключителната фаза да се състои в Лисабон. Към днешна дата провеждането на финала остава в Истанбул, но от Европейската футболна централа не изключват възможността той да бъде преместен в друг град, ако COVID ситуацията го налага.

Добрите новини за феновете на футбола са, че най-вероятно финалът на Шампионска лига ще се играе пред публика! Към момента се обсъждат варианти при какви условия могат да се допуснат зрители на стадиона и каква да е тяхната бройка. УЕФА води преговори с турското правителство за това колко процента от капацитета на стадион "Ататюрк" ще могат да се използват. Очаква се между 30% и 50% от местата да бъдат заети, което означава, че между 22,500 и 37,500 фенове ще могат да наблюдават на живо най-чакания двубой от календара. Спекулира се, че ако билети се продават само на жителите на Истанбул, стадионът ще бъде отворен за зрители на 50% от общия капацитет.

В очакване на финала на тазгодишното издание, можете да проверите Nostrabet с футболни резултати онлайн как се развива състезанието и кои отбори ще успеят да достигнат до заключителния сблъсък.

Повече за стадиона

Спортното съоръжение е построено през 2002 година като част от неуспешната кандидатура на Турция за домакинство на Олимпийските игри през 2008 г. Стадионът е с капацитет от 76,761 седящи места и се намира в покрайнините на Истанбул. Той е кръстен на основателя на Република Турция - Мустафа Кемал Ататюрк.

Олимпийският стадион "Ататюрк" вече е бил домакин на финал от Шампионска лига. На 25 май 2005 г. се случи "Чудото в Истанбул". Тогава се провежда един от най-незабравимите финали в историята на турнира на европейските шампиони между Милан и Ливърпул. “Мърсисайдци” измъкват трофея от ръцете на “росонерите” след знаменит обрат. В рамките на 6 минути, с попадения на Стивън Джерард (54’), Владимир Шмицер (56’) и Чаби Алонсо (60’), успяват да заличат преднината от три гола, с които Паоло Малдини и компания вече виждаха трофея в свои ръце. Двубоят достига до продължения и дузпи, където полският вратар на Ливърпул - Йежи Дудек, прави така, че след края на мача, а и до ден-днешен, цял свят да говори за него. Той успява да спаси три дузпи и да осигури "Ушатата" за своя отбор, който не бе печелил трофея от далечната 1984 година.

Финалът между Ливърпул и Милан е един от най-посещаваните двубои, които са се играли на стадион "Ататюрк" в Истанбул. На него са присъствали 70,024 души. Любопитна подробност е, че следващият най-посещаван двубой, който се е играл на този стадион, е с участието на българския ЦСКА. На 30 август 2003 година Галатасарай посреща родния шампион в реванш от предварителните кръгове на Шампионска лига. Срещата се играе пред 66,300 души. За гостуването на армейците в космополитния град се изсипват над 3000 червени привърженици. Турският тим не среща особени затруднения и записва втора класическа победа над българския си опонент, с което слага край на амбициите за класиране в груповата фаза на водения от Стойчо Младенов тим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови