Хофенхайм смайва с нови технологии, подобряващи футбола

Най-малкият клуб в Бундеслигата сложи тренировъчна видеостена

OFFNews 29 юли 2017 в 12:21 2691 0

Този екран с размери 6 на 3 метра е разположен в центъра до тренировъчното игрище. Заниманието се заснема от 4 камери: две са отгоре – над екрана, а по още една има зад двете врати. Във всеки момент тренировката може да се прекъсне, записът да се върне до нужния момент и да се покаже грешката на играчите.

„Ако системата работи, както е замислена, играчите ще могат да запазват позициите си, когато моделираме игровите ситуации – пояснява 30-годишният треньор на Хофе Юлиан Нагелсман. – Освен това те ще виждат какви други решения биха могли да вземат. По време на тренировката ползвам iPad, с който контролирам камерите. На стопкадър мога да нарисувам варианти, които показват по-добро отиграване в ситуацията”.



И преди това Хофенхайм бе един от най-иновативните клубове в Бундеслигата. Собственикът Дитмар Хоп е един от създателите на немският IT гигант SAP и спортния мениджмънт на клуба ползва софтуера на тази компания.

Преди няколко години Хофенхайм бе един от няколкото клуба в Германия, които внедриха Footbonaut – системата подава топката на играча с различна сила, а той трябва да я овладее и насочи в посочения квадрат. Клубът ползва и интересната система Helix, която тренира игровия поглед върху терена. Сега в клуба се появява видеостена, разработена от израелска компания.

През миналия сезон Хофенхайм постигна най-доброто си класиране за 9-те години в Бундеслигата. Тимът на Нагелсман завършиха четвърти и ще играе в квалификациите на Шампионската лига. С подобни високотехнологични методи на работа шансовете на най-малкия клуб в Бундеслигата да се представя още по-добре само се увеличават.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!