ФИФА наложи рекордна глоба на Румъния

OFFNEWS 20 декември 2016 в 09:23 6661 0

ФИФА "зарадва" редица национални федерации с глоби и наказания в седмицата преди Коледа.

Със забрани да играят пред публика са отборите на Чили и Румъния, като северните ни съседи получиха  и сериозна финансова глоба. Чилийците ще играят двама мача без публика заради хомофобски скандирания по време на мача с Уругвай от световните квалификации на 15 ноември, спечелен от Алексис Санчес и компания с 3:1.

Местната федерация ще трябва да плати и глоба от 30 000 швейцарски франка. Глоби с подобен размер и същите мотиви са наложени също на Аржентина, Колумбия, Венецуела, Мексико и Панама.

Глоби бяха наложени още на отборите от Великобритания, които не се подчиниха на забраната на ФИФА да играят мачовете помежду си от световните квалификации на 11 ноември със стилизиран ален мак на фланелките си. Те ги сложиха в знак на почит към паметта на загиналите във войните, но от световната централа го разтълкуваха като политическа пропаганда.

Рекордна глоба обаче отнесе Румъния. Северните ни съседи ще платят 92 500 долара и ще играят пред празни трибуни срещу Дания в световните квалификации заради бомбичката, която избухна в краката на полския нападател Роберт Левандовски по време на мача между двата отбора на 11 ноември.

Двубоят беше прекъснат за няколко минути, а нападателят на Байерн получи лекарска помощ, след което се завърна в игра и отбеляза два гола за победата с 3:0.

Гърция също ще трябва да плати 77 800 долара заради банера "Нож, жица, Сребреница", опънат по време на мача с Босна. Думите препращат към етническото прочистване в Сребреница, когато 8000 мъже и момчета от мюсюлмански произход бяха убити от сръбските сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!