ДФК Виктори и Левски почитат паметта на Божин Ласков с турнир

OFFNews 25 януари 2022 в 17:31 3809 0

ДФК Виктори организира детски футболен турнир за набор 2012 г. в чест на 100-годишнината от рождението на легендата на Левски и Слован (Братислава) Божин Ласков. Славният футболист е прадядо на собственика на частната школа Десислава Минева.

От Левски вече потвърдиха участието си, а Сдружение "Сини сърца" изяви огромното желание да помогне в организацията на надпреварата, която ще се състои на 26 февруари (събота) на комплекс "Грийн Спорт" в София. Останалите отбори, потвърдили участие, са Витоша (Бистрица), ОФК София, Спартак (София), Барокко, а предстои да бъде пратена официална покана и на Слован (Братислава).

Божин Ласков е шампион на България 2 пъти (1942, 1946 г.) и носител на националната купа 3 пъти (1942, 1946, 1947г.)

За националния отбор прадядото на собственика на ДФК Виктори Десислава Минева има 6 мача.

През 1947 г. напуска България и се установява в Чехословакия, където играе за Жиденице (Бърно), Слован (Братислава), с чийто екип става 3-кратен шампион на Чехословакия и Руда Хвезда (Братислава).

С изявите си заслужава място дори в националния отбор на Чехословакия, като записва 3 мача. През 1949 г. е обявен от Франс Прес за най-добър футболист на Европа.

По професия Божин Ласков е лекар, като се занимава с основната си професия медицина, след като слага край на футболната си кариера. В последните години преди смъртта си Божин Ласков бе активен член на Българското общество в Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови